9

Mar

2017

Bukaresti tanulmányi kirándulás – élménybeszámoló

A Mikó Imre Szakkollégium 33 tagja, március 1-4 között vett részt a bukaresti tanulmányút 2017-es kiadásán. A kirándulás beszámolóját a közgazdasági és jogi vonal szemléletében az alábbiakban olvashatjátok.

A bukaresti tanulmányút – közgazdász szemmel

A közgazdasági vonal 16 résztvevője csütörtökön először a Nemzeti Statisztikai Hivatalban vett részt egy előadáson, melyet követett a látványosabb termek bemutatása, az intézet könyvtárának bemutatása, valamint a nyomtatási részlegen való végigvezetés, mely során megszemléltük a Hivatal nyomtatványainak készítési folyamatát. Megtudtuk többek között, hogy a híres román költő, Mihai Eminescu bécsi tanulmányaival egybekötve statisztikát is tanult és egy ideig az intézmény alkalmazottja volt. A legfontosabb mutatók között megemlítésre került a népesség változása, mely jelenleg Romániában csökkentő tendenciát mutat, nemcsak a kivándorlás következtében, hanem a negatív szaporodási ráta miatt egyaránt. Mint ilyen, a mezőgazdasági termelés is említésre került, mivel Románia a két világháború közötti időben a „grânarul Europei” elnevezést viselte. Továbbá megtudtuk, hogy az első olajfinomítók Romániában lettek felépítve.

17039157_1847209495493864_1657343734001335270_o

Délben szakkollégiumunk közgazdasági vonalán tanuló diákoknak lehetőségük nyílt meglátogatni a MOL Románia bukaresti irodáját, ahol megismerkedhettünk a cég tevékenységével, felépítésével illetve számos diákokat is érintő témában gyüjthettünk információkat. Megtudhattuk, hogyan jut el az üzemanyag a kitermelő egységektől egészen a töltőállomásokig, kik s mivel foglalkoznak a bizonyos termelési szinteken.  Emellett megtudtuk, hogy a MOL vállalat több mint 25.000 személynek biztosít munkalehetőséget, több mint 2.000 töltőállomást üzemeltet és napi 1.000.000 fogyasztóval rendelkezik. Ami számunkra is érdekesnek bizonyult s érintőlegesnek hatott az az, hogy két fiatalok számára készült programjuk is van, az egyik Growww program, a másik pedig a Freshhh. Ezek a programok, a szakmai kíhivásokon túl egyedülálló üzleti oktatási programot is kínálnak a tehetségek számára. Miután a hallgatók karrierlehetőségeiről beszélgettünk, megemlítették a készségeket, melyekre szükségük van a friss végzetteknek a sikeres karrierindításhoz. A vállalat bátorította a hallgatókat az egyetemen kívüli tevékenységekben való részvételre és a román nyelvtudás elsajátítására az angol és más nyelvek mellett. Lehetőségünk nyílt arra is, hogy videókonferencián keresztül, egy már a vállalat programjában részt vett s jelenleg is alkalmazottként dolgozó fiatal hölgy megossza velünk tapasztalatait s bátoríson minket is arra, hogy használjuk ki a nagy cégek által felkínált lehetőségeket.

17039164_1846451602236320_7608180510674509033_o

A csütörtöki nap utolsó programja a Versenyhivatal főépületében zajlott, ahol többek között Dragoș Vasile versenytanácsossal folytattunk interaktív eszmefuttatást. Megtudtuk, hogy a Versenyhivatal autonóm intézmény, így az állami támogatásokat is kivizsgálhatja, amennyiben ezek befolyásolják a versenyt a piacokon, az állami támogatásokkal kapcsolatos kérdésekben azonban az EU hoz döntéseket. A legtöbb versenyellenes megállapodás panaszoklevelek megvizsgálása által kerül felszínre, melyet az adott iparág elemzése bizonyítékgyűjtés követ. A Versenyhivatal a legtöbb esetben megnyeri az ügyet. Leginkább piaci koncentrációval kapcsolatos ügyeket vizsgálnak. Ezek mellett szó esett az úgynevezett „procedură de infringement”-ről, mely arra vonatkozik, hogy az EU-s szabályozásokat nem szeghetik meg a tagállamok. Ezzel kapcsolatos ügy a szupermarketek esetén az a szabályozás, mely szerint a forgalmazott termékek 51%-a legyen román termék, amely negatív hatással lenne a  piaci versenyre.

17097993_1847002445514569_5488182748277204071_o

Péntek reggel elsőként az Adóügyi Hivatalhoz látogattunk el, ahol rögtön szórólapokkal fogadtak. Ezek alapján többet tudhattunk meg a KKV-k kötelezettségeiről és egyéb adózással kapcsolatos fontos tudnivalókról. Ezenkívül bemutatták a telefonos segélyvonaluk működését, majd körbevezettek az épületben. A back-office részlegen az Adóhivatal egyik munkatársa megmutatta hogyan dolgozzák fel a CD-ken érkező bevallásokat.

Hosszú séta után, a következő megálló a Pénzügyminisztérium volt, ahol Dragoș Ungureanu az európai ügyletek tanácsadója tartott előadást hallgatóink számára. Tartalmas előadását Románia finanszírozási múltjával kezdte, bemutatta a programokat, melyek keretén belül lehívott összegeket az ország felhasználhatta gazdasági fejlődésének előrelendítésének érdekében. Az utolsó programot 2013-ban hagyták jóvá, mely 2015-ig tartott. Jelenleg Romániának nincs megállapodása az IMF-el. A 2009-2011-es programon belül az ország 20 milliárd eurót kapott, ezt felhasznált és teljesen vissza is fizetette. A román gazdaság mára stabillá vált, a legmagasabb gazdasági növekedési rátával rendelkezik az Európai Unióban. A növekedés viszont nem a termelésből, hanem a fogyasztásból származik, így kevésbé fenntartható. A következő téma a konvergenciaprogram volt. Ez a program azokra a tagorszagokra vonatkozik, akik nem vezették be az eurót, mint az ország pénzneme, a stabilitási program pedig azokra a tagállamokra, akik pénzneme az euró. Az Európai Szemeszter, valamint az Euróövezethez való csatlakozás úgyszint az előadás fontos pontjainak minősültek. Románia technikailag teljesíti a csatlakozási feltételeket, viszont gyakorlatilag gazdasága nem elég stabil ahhoz, hogy az eurót bevezesse. Fontos EU-s kérdésnek számít továbbá a digitális gazdaság adózása, ezen a területen 20-40% az adócsalás EU szinten.

A tanulmányút szakmai részét a Román Nemzeti Bankban tett látogatással zártuk. A különleges történelemmel bíró épületben Ruxandra Onofrei vezetett végig és mutatta be az épületet, szimbólumokat, múzeumot. A különleges szépségű épület két részből áll. Az új palotát a román építészmérnök Radu Dudescu kivitelezte, mely megtekintése után áthaladtunk a termen, mely összeköti a két épületet. A terem helyén egy utca helyekedett el az építkezés előtt, mely str. Băncii Naționale nevet viselte. A régi palota felújításon ment keresztül, ahogyan a benne elhelyezkedő széfek is. Megtekinthettük a régi uralkodók idején használt arany érméket. Léteztek úgynevezett „Galben de podoabă” érmék, melyeket az uralkodók ajándékozásra használtak. Ebben az épületben továbbá megtekintettük az egyik leghíresebb termet, melyet francia építészmérnökök terveztek. Ebben a teremben oldalt iróasztalok helyezkedtek el, melynél bankárok dolgoztak valamint középen két hosszú asztal húzódott, ahol nyomtatványok voltak találhatóak. Mivel a terem zenei előadótermek mintájára épült, a visszhang segítségével oldották meg a diszkréciót. A látogatást néhány érmetípus bemutatásával zártuk.

bnr

A hallgatók szombaton délben indultak vissza Kolozsvárra számos új élmény, emlék és tudással gazdagodva.

A bukaresti tanulmányút – jogász szemmel

A szerdai nap nagyrészt az utazással, a szállások elfoglalásával ,valamint a kipakolással telt. A hosszú és tartalmas útat, mely ideje alatt sikerült még jobban megismernünk egymást kártyajátékok, maffiázás vagy akár pár korty szomjoltó segítségével, egy kellemes esti program zárta.

A második napot egy laza negyven perces reggeli sétával kezdtük, mely minden kedves résztvevőnek garantálta a teljes éberséget az alkotmánybiróság, a parlament, illetve az országos diszkriminációellenes tanács –intézmények látogatásának ideje alatt. Az első intézményt Dr. Varga Attila alkotmánybíró úr mutatta be nekünk, akinek az előadása végén kérdéseket is tehettünk fel.

17197959_1389538851085787_2008524161_n

A parlamenti látogatás alkalmával megcsodálhattuk az épület hihetetlen méreteit, illetve a lenyűgöző, helyenként a legkisebb részleteket is precízen kivitelező építészeti zsenialitást, mely mögött Anca Petrescu építészmérnöknő munkája állt. A nap utolsó intézményében rengeteg dolgot tudtunk meg az országunkban folyó diszkrimináció ellenes hivatal munkájáról, gyakoribb problémáiról köszönhetően Asztalos Csaba vezetőségi tagtól.

17198531_1389538014419204_1369469044_nA délutánba nyúló eseményeket voltak, akik egy próbaként élték meg, s ennek módja s rendje szerint egy kiadós alvással jutalmazták magukat. A nap hátralevő részében (és a pénteki napba csúszóan) mindenkinek lehetősége nyílt egy rövidebb időtartamú sétára a városban, melyet egy kellemes beszélgetés követett egy helyi pub-ban.

A hétvége peremét, azaz a pénteket egy hasonló frissítő jellegű gyaloglás indította, mely próbált mindenkit meggyőzni arról hogy nem álmos, illetve semmiféle, a tegnap esti szociális estről származó tünetet nem hordoz, kissebb nagyobb sikerrel. Csoportunknak sikerült eljutnia az országos audiovizuális tanács székhelyére, ahol betekintést nyerhettünk a televíziós adások illetve a különböző hullámhosszú rádió csatornák működésének és szabályozásának jogszerű folyamatába.

17199237_1389537997752539_1974552384_n
Ezt követte nép ügyvédje intézmény, ahol találkozhattunk magával a nép ügyvédjével, Victor Ciorbea úrral, aki mint tapasztaltuk egy csodálatos ember és még egy gyors csoportképre is hajlandó volt a kedvünkért. A Magyarország Bukaresti Nagykövetsége intézmény látogatásával zártuk a túrát, ahol is bepillantást nyerhettünk a külpolitika fortélyaiba, illetve meghallgathattuk Bakk István képviselő úr sikertörténetét is, mely egy jeles példája annak, mi mindent érhetünk el ha ambiciósak vagyunk, keményen dolgozunk és van bennünk elég eltökéltség. Ahogyan azt mér eddig megszokhattuk az estét egy közös program konferálta fel, mely hasonlóan az elözőkhöz garantálta a jó kedved és a csapat összerázódását.

A szombati nap az összepakolásról és a hazauzazásról szólt. Miután mindannyian megvásároltuk a jegyet és felültünk a vonatra, boldogan emlegettük fel az elmúlt napok történésekben gazdag pillanatait.

Köszönjük az intézmények, a MOL Románia, szeniorjaink, a Balassi intézet, valamint a Jurátus Kör közreműködését!