19

Feb

2014

Irány Bukarest! – tanulmányúton a szakkolisok

 

Első nap utazással telt el, végül nagy kimerültségünkre megpillantottuk Bukarest esti képét. A szállásunkat rövid bolyongás után sikerült megtalálni. Vendégszerető házigazdánkkal folytatott esti beszélgetés után hosszas pihenő következett. Szerdai napon előadásokon vettünk részt a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet épületében. Persze a hely megtalálása kihívás volt mindenki számára, volt aki gyalog, volt aki taxival próbálta megközelíteni az épületet kisebb, nagyobb sikerrel. A reggeli utazás tanulságaként többet nem ültünk be taxiba GPS, egy jó megtervezett útvonal és persze pontos cím nélkül.

 

Első előadóink Daradics Kinga MOL Románia vezérigazgatója és a HR részleg vezetői voltak. Think. Create. Move. szlogennel és egy bemutató videóval ismertették a Mol tevékenységét. Az elhangzottakból kiderült: a Mol ambiciózus, nyitott, fejlődni vágyó, értékes embereket keres és képez munkahelyeinek betöltésére. A második előadást Claudia Lixandru tartotta B2B és B2C szegmentáció múltja,  jelene és jövője címmel. Megtudhattuk, hogyan is változott a marketing az évek során, egyre nagyobb teret hódítva az ember, egyén középpontba helyezése. Ugyanakkor a szegmentálás, egyre szűkebb, de ne túlságosan elaprózott szegmensek kialakításának fontosságára is felhívta a figyelmünk. Az előadás végén kiderült: a jövő a H2H, azaz a Human to Human koncepcióban rejlik.

 

Ebéd után sor került a nap harmadik előadására, melyet Diósi László az OTP Bank Románia vezérigazgatója tartott Románia 2013-as gazdaságáról és a 2014-es gazdasági kilátásokról. Románia GDP növekedése az elmúlt évben nagyon jó helyre pozícionálta az országot az EU-ban, viszont a válság után a fogyasztási szint közel sem állt helyre. Előadónk elmondta, hogy Romániának előnyösebb lett volna a válság után csatlakozni az Európai Unióhoz. Néhány tanulsággal zárta le előadását, kiemelve: nagy üzlet nincs, kockázat a hozammal együtt jár.

Este találkozót szerveztünk a végzett szakkolisokkal. Számos Bukarestben élő egykori szakkolis jelent meg, akiket nagy érdeklődéssel hallgattunk tapasztalataikról és életvitelükről.

 

A következő napon Románai Nemzeti Bankba (RNB) látogattunk ahol megmutatták a könyvtárat, a tanácstermet, múzeumot, képkiállítást a korábbi jegybankelnökök portréival. A látogatás során ugyanakkor meglátogattuk a RNB pénzfeldolgozó részlegét és ismertették a jegybanki dolgozók napi, praktikus feladatait is.

asd2

A Bukaresti Értéktőzsde (Bursa de Valori Bucureşti – BVB) meglátogatása következett, ahol egy közvetlen és közérthető előadás során bemutatták a kereskedett értékpapírokat és indexeket, ismertették a különböző befektetési lehetőségeket. Végül az OTP Bank irodájához is sikeresen eljutottunk ahol két előadást hallhattunk Remus Şerban és Cătălin Cîntar bemutatásában. Bár nagyon fáradtak voltunk az előadók lelkesen beszéltek a kincstárnokok, illetve a HR menedzserek feladatairól. Hogyan alkalmaz a bank? Milyen elvárásoknak kell megfelelni? Hogyan zajlik az interjú? Mindezekre választ kaptunk!

 

Rövid és gyors készülődés után, eljutottunk a Bukaresti Magyar Nagykövetség épületébe. Számos ismert vagy kevésbé ismert vállalat képviselője volt jelen a díszfogadáson. Ez volt tulajdonképpen a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) konferenciájának első mozzanata.

 

A hosszúra sikerült éjszaka nem állított meg minket abban, hogy reggel frissen és érdeklődve hallgassuk a konferencia előadásait, beszélgetéseit. Diósi László és Gyerkó László köszöntő beszédével kezdetét vette a 2014-es bukaresti RMÜE konferencia. Egyetemünkön tanító Nagy Ágnes Románia Eurózóna tagságának feltételeiről, elérhetőségének esélyeiről tartott előadást. Emellett az Eurózóna előnyeiről, hátrányairól is hallhattunk és összességében elmondható, hogy mind Románia, mind a környező országok (Magyarország, Lengyelország, Bulgária) még kivárnak a csatlakozással.

 

Igazán érdekes beszélgetés következett három vállalkozóval: László János, Mózes Loránd és Székely Zsuzsanna társaságában. Beszélgetésből kiderült, hogyan is finanszírozták üzleti ötletüket, hogyan tudnak együtt dolgozni alkalmazottaikkal és miként sikerült egy megfelelő csapatot kialakítani, hogyan építették fel vállalkozásuk sikeres, profitábilis tevékenységgé. Ez az elkezdett téma folytatódott két párhuzamosan zajló beszélgetés során. Az egyik KKV-k finanszírozási lehetőségeiról szólt, Ilyés Szabolcs, Demeter Attila, Lendvai-Lintner Béla beszélgető partnerekkel. A másik beszélgetést Rácz Csilla, Hargitay Tamás, Winkler Gyula tartották, Hatékonyabb, de hogyan? Tippek a vállalat hatékonyságának növelésére címmel. A konferenciát állófogadás követte, amely során résztvevőkkel, üzletemberekkel ismerkedhettünk. Ezt követte a hazautazás, amely már csak egy rövid fejezet volt az eseménydús hét történéseit követően.

 

Végül szeretnénk megköszönni minden támogatónknak a programban nyújtott segítségüket. Külön kiemelnénk a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet, a Romániai Magyar Üzleti Egyesületet és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet segítségét.

 
Biró Ágota