30

Mar

2017

Jogász Esettanulmány Verseny

A Mikó Imre Jog- ésKözgazdaságtudományi Szakkollégium március 9-25. között ötödjére szervezte meg a magyar joghallgatók esetmegoldó versenyét, a Jogász Esettanulmány Versenyt.

 

Kep01

 

A rendezvény különlegessége, hogy az egyetlen joghallgatóknak szervezett egyéni esettanulmány-verseny Romániában. Abban is egyedülálló, hogy évfolyamonként, ezen belül pendig több jogterületen mérik össze tudásukat az egyetemisták. A kitűzött célt, a hallgatók gyakorlati készségeinek fejlesztését, több lépésben valósítja meg a rendezvény. Az esetek közzététele előtt a jelentkezők egy tréningen sajátíthatták el a jogi esetoldás, a megoldás megfogalmazásának  és érvekkel való alátámasztásának módszertanát. Ugyanakkor a román  jogi szaknyelv írásban való használatának követelményeiről is tudomást szerezhettek.

 

Kep07

 

A két jogeset megoldására biztosított négy napos határidő lehetőséget adott az érintett jogintézmények alaposabb megismerésére, joggyakorlat felkutatására, illetve jogi és terminológiai szempontból színvonalas megoldások kidolgozására. A megoldások beérkezését követően az írott érvelés előadásának és megvédésének technikájáról kaptak gyakorlatias tippeket a versenyzők.

Az előzsűrizést követően közel negyven jelentkezőből a korábbi éveknél több, 23 résztvevő jutott a döntőbe. Az első szakaszban megtorpant versenyzők is nyertesnek érezhették maguk, mivel szakmai visszajelzést kaptak a zsűritől egy írásos kiértékelés formájában, iránymutatást nyerve egyéni fejlődésükhöz.

 

Kep05

 

A nagy izgalmak közepette vette kezdetét a döntő. A hallgatóságot a versenyszekciók elnökei köszöntötték rövid beszéddel. Dr. Varga Attila alkotmánybíró, az Alkotmányjogi szekció elnöke kiemelte az elméleti szaktudás mellett a gyakorlati készségek nélkülözhetetlenségét, illetve a jogász karrier általános kihívásait. A Büntetőjogi szekció elnökeként Dr. Kádár Hunor ügyvéd szólalt fel, a kezdeményezés hiánypótló jellegére és a szakmai tapasztalat fontosságára hívta fel a figyelmet. Székely Csaba ügyvéd, a Polgári jogi szekció zsűrijének nevében a zsűri által megfogalmazott kritikák befogadására és hasznosítására biztatta az ifjú jogászokat. A megnyitóról készült felvétel itt látható: www.fb.com/JogaszEsetverseny/videos/434099720266700.

 

Kep06

 

A megoldások prezentálásának szakaszában összesen 38 bemutatót értékelhetett a zsűri. A hangulatot fokozta, hogy a Polgári jogi szekció munkálatainak helyszínéül egy perszimulációs terem szolgált. A versenyzőknek 8 perc állt rendelkezésére megoldásuk részletezésére, majd 4 percig a zsűri kérdéseire felelhettek. Az első éveseken kívül azok a hallgatók élték át a legnagyobb izgalmakat, akik az évfolyamukon meghirdetett mindkét jogágban a döntőbe jutottak.

 

Kep03

 

A prezentációkat követően kiértékelésre és díjkiosztóra került sor Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. Az egybegyűlteket Csige Sándor konzul köszöntötte, házigazdaként. Őt követte Farkas Levente, az esemény főtámogatója, a szervező Mikó Imre Szakkollégium szenior tagja. Hangsúlyozta a jogászok társadalmi szerepvállalásának fontosságát, valamint  a mikós közösség erejét és a pro-aktív egyénre gyakorolt jótékony hatását. A beszédek sorát Gogolák Csongor kiemelt támogató zárta. Az ügyvéd figyelmeztette a jogászpalántákat, hogy csak a legjobban felkészült egyének tudnak majd elhelyezkedni és jogászként megvalósítani önmaguk.

 

A díjkiosztás során 18 szakmai gyakorlatot, illetve 1000 euró értékben szakkönyvutalványokat és ösztöndíjak kerültek kiosztásra. Továbbá idén először az évfolyamok legkiemelkedőbb hallgatói 300 euró összértékű különdíjban részesültek. A díjkiosztóról készült felvétel itt megtekinthető: www.fb.com/JogaszEsetverseny/videos/434305376912801.

 

Az Alkotmányjogi szekció első éves díjazottjai: I. helyezett Kiss Andrea Ida, II. Domahidi Dávid, III.  Kerestély Réka-Henrietta.

 

A Büntetőjogi szekció dobogós helyezést elért versenyzői a következők. Második évfolyam: I. helyezett Vasiloae Cristina-Andreea, II. Miklós Dávid, III. Pozsonyi Edvin. Harmadik évfolyam: I. Balogh Zsuzsa, II. Timár Csönge-Bernadette, III. Szegedi Tímea. Negyedik évfolyam: I. Bartis Előd, II. László Henrietta-Judith, III. MajoránTamás.

 

Kep08

 

A Polgári jogi szekció díjazott hallgatói.  Első évfolyam: I. helyezett Kiss Andrea Ida, II. Bíró Réka, III. Gabora András. Második évfolyam: I. Vasiloae Cristina-Andreea, II. Nagy Róbert, III. Miklós Dávid. Harmadik évfolyam: I. Balogh Zsuzsa, II. Timár Csönge-Bernadette, III. Szegedi Tímea. Negyedik évfolyam: I. Bartis Előd, II. Majorán Tamás és III. László Henrietta-Judith.

 

Az évfolyamonkénti legmagasabb összpontszámot elérő hallgatók Kiss Andrea Ida, Vasiloae Cristina-Andreea, Balogh Zsuzsa és Bartis Előd. A mesteris hallgatók az Emberijogi vonal keretében nem kerültek díjazásra a zsűri javaslatára.

 

A rendezvényt egy állófogadás zárta, mely lehetőséget biztosított a versenyzők számára szakmai kapcsolatok kialakítására. Továbbá életszagú történeteknek köszönhetően valós képet kaphattak a különböző jogi szakmák gyakorlásának mindennapjairól.

 

A hallgatókat értékelő bizottság a következő szakemberekből állt: Azzola Katalin ügyvéd, Bányai József ügyvéd, Gogolák Csongor ügyvéd, Dr. Kádár Hunor ügyvéd, Kis Júlia ügyvéd, Székely Csaba ügyvéd, Székely János ügyvéd és Dr. Varga Attila alkotmánybíró.

 

A Jogász Esettanulmány Verseny szervező csapata sikeresnek ítéli a kezdeményezt és fejlődését.

 

Első alkalommal 2013-ban hirdettük meg a versenyt az elsőéveseknek az Alkotmányjogi szekcióban, erőfeszítéseiket szimbolikus díjakkal honoráltuk. Azóta kibővült a célcsoportunk mind a négy alapképzős évfolyamra és a mesteris hallgatókra is. Az öt kiadás alatt összesen több mint 110 joghallgató élt  a verseny nyújtotta fejlődési lehetőséggel. Idén már négy jogterületen (alkotmányjog, büntetőjog, emberi jog és polgári jog) mérhették össze tudásuk. A résztvevőket két tréninggel készítettük fel a sikeres versenyzésre és összesen 1300 euró értékben díjaztuk. Továbbá a kiosztott 18 szakmai gyakorlati lehetőségnek köszönhetően a legtehetségesebb jogászok szakmaitapasztalatra tehetnek szert. Ami talán ennél is fontosabb, hogy hét versenyzőnk meghívót kapott állásinterjúra kolozsvári ügyvédi irodákhoz. Amennyiben itt is sikeresen szerepelnek, nagy lendülettel indulhat gyakorló jogászkarrierjük.

 

Jövőre is készülünk meglepetéssel, ősszel jelentkezünk a hatodik kiadás koncepciójával.