28

Oct

2014

Pénzügy Tábor 5.0 – A KKV-k világában

2014. október 24-26. közt idén is megszervezésre került a már hagyományossá vált Pénzügy tábor, immár 5. alkalommal. A hétvége központi témája a Kis- és középvállalkozások pénzügyei volt, melyet az előadók különféle oldalakról közelítettek meg.

 

Iván László az általa vezetett Arriva közlekedési vállalat átalakulásáról beszélt, arról hogy az eredetileg szétszórt, különböző struktúrájú cégek csoportjából milyen út vezetett, illetve még mindig vezet, a szinkronizált, cégcsoport szerű működés fele. Kitért az átalakulás folyamán észlelt, általános, vagy éppen csak bizonyos részlegeken észlelt problémákra, illetve arra is, hogy a folyamatok formalizálása milyen hatással volt a vállalati kultúrára, miképp jöttek létre, változtak meg, illetve lettek összevonva a kulcsfontosságú feladatkörök. Előadótársa, Hugyivár Imre kontroller, a vállalat kontrolling tevékenységébe nyújtott betekintést.

 

Hajdó Csaba a stratégiai menedzsment módszerek alkalmazásáról tartott előadást. Ezen belül is a Lean menedzsmentről hallhattunk részletes bemutatót, melynek lényege a fölösleges veszteségeknek a kiküszöbölése, valamint a lehetséges kockázatok vállalása. Ezen kívül betekintést nyerhettünk az ALT Technologies vállalat működésébe, megtudhattuk, hogy mivel foglakozik, valamint konkrétan láthattuk, hogy hogyan alkalmazzák a Lean menedzsmentet vállalaton belül. Ehhez bemutatásra kerültek a vállalatról készített analízisiek, valamint a vállalat egyedi üzleti terve is. Az előadás fő üzenete: „Okosabban dolgozz, ne keményebben!”

 

Kelemen Zoltán kilenc évig a bankszektorban dolgozott, jelenleg a Wolters Kluwer szoftvergyártó cég elemzője. Meggyőződése, hogy Romániában kevés a hitelképes cég, és nem az irányadó kamatlábbal van a gond. Amely vállalat nem rendelkezik garanciaként felhasználható ingatlannal, hatalmas kockázat hitelért folyamodni. A bankok szkeptikusak, még mindig azon fáradoznak, hogy mérlegen kívül helyezzék, vagy pedig eladják nem teljesítő hiteleiket. Ez belátható időn belül nem is fog változni, amennyiben a kormány nem növeli a beruházásokat. A StartUp- ok forduljanak az iszlám bankrendszerhez, vagy pedig befektetési alapokhoz, ahol a hitelezők kamat helyett részesedést kérnek.

 

Rácz Béla Gergely jelenleg a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományok Karán doktorál és tanít, előadásán a MarsoRom gumiabroncs forgalmazó cégnél elfoglalt, kontrolling vezető pozíciójában szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk. Mivel egyetemi alapképzésen kevés szó esik a kontrollingról, előadása első felében megismertetett a fogalom elméleti hátterével. Később kiemelte a kontrolling rendszerek fontosságát, és rávilágított, mennyire lényegesek a vállalati irányításban. Külön kitért a beszámoló rendszerek felépítésére, a folytonos tervezésre és kockázatkezelésre is, rengeteg vállalati példával szemléltetve az elmondottakat.


Köszönjük a meghívottaknak a nagyszerű előadásokat, és a résztvevőknek, hogy eljöttek.