Archívum

Éves beszámoló 2010/2011

 

A Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium éves beszámolója:

 • Október 12: Szakkolis kisügyes
 • Október 22-24: Stratégia management hétvége
 • Október 22-24: Jogi konferencia
 • Október 24-26: Pécsi esettanulmány verseny
 • Október 27: Berács József előadása
 • November 3: Közgyűlés
 • November 9: Közpénzügyek konzultáció
 • November 12-14: Válasz napok
 • November 18: Arculattervezés
 • November 25: Polgárjog: Szerződések
 • November 27: Fishbanks
 • November 30: Matek konzultáció
 • December 1: Polgárjogi konzultáció
 • December 1: Menedzsment konzultáció
 • December 1: Filmest-Agora
 • December 6: Mikulás buli
 • December 8: Büntető jog-különleges
 • December 11: Végzett Mikósok Találkozója
 • Január 7: Alkotmány Jog
 • Január 14: Római Jog
 • Január 28: Szakkoli Caffé Sógor Csabával
 • Február 25-27: Sítábor Borszéken
 • Március 2: ETDK bemutató
 • Március 4-6: EFIKOT-on való részvétel
 • Március 10: Eset tanulmány megoldó kör – Az OTP esete
 • Március 12: Felvételi a Szakkollégiumba
 • Március 14: Filmest-LAW ABIDING CITIZEN
 • Március 14-18: Közép-Európai Konferencián való részvétel
 • Március 17: Rendezvény szervezés, képzés
 • Március 24-27: IV. Mikó Imre Szakmai Napok
 • Április 9: Tordai kirándulás
 • Április 10: Önképzőkör örökösödésjogból
 • Április 11: Kerekasztalbeszélgetés- Egy este három jogi hivatás
 • Április 11: Eset tanulmány megoldó kör – A guatemalai egészségügyi központ esete
 • Április 14-17: Pénzügytábor
 • Április 15: Perszimuláción való részvétel
 • Április 18: Kriminalisztika önképzőkör
 • Május 4: Közigazgatási jog önképzőkör
 • Május 2: Szakkoli Caffé Dr. Száz Jánossal

A félév során a szakkolisok heti rendszerességgel kezdő szinten spanyolt és haladó szinten németet tanultak.

Szakkolis kisügyes

A szakkolisok már megszokhatták, hogy kedd esténként db-re gyűlnek össze a házban, de az október 12. este kicsit más volt. Mivel év eleje van és sokan egész nyáron semmilyen kapcsolatba nem kerültek a Szakkolival, ezért úgy határoztunk, hogy jótékony hatása lenne egy összerázó, játékos estnek.

A programra való előkészületek főként arra irányultak, hogy minél barátságosabbá és meghittebbé tegyük az estét. Ennek érdekében, mi szervezők úgy döntöttünk, hogy  kellemes fogadtatás lenne a részünkről ha az érkező szakkolisokat egy tál gyümölcssalátával, borral és kellemes zenével fogadnánk. Ezen ötletünket a résztvevők is díjazták.

Este 9re a házba körülbelül 20 ember gyűlt össze, szakkolis és házlakó egyaránt. Volt aki DB-re érkezett és kellemeset csalódott, mikor szembesült a készülő programokkal. Itt jegyezném meg, hogy mind ez annak ellenére, hogy e-mailen és facebookon is promováltuk a programot 😛

Ahhoz, hogy minél oldottabb hangulat alakuljon ki, néhány játékkal kezdtük az estét. Köszöntöttük egymást arabul, kínaiul, mexikóiul, majd végigjártuk az evolúciós létrát és végül két csoportra oszlottunk és igyekeztünk helyesen és minél gyorsabban megoldani a kezes-lábas próbákat.

A következő program rövid előkészületeket igényelt, de hamarosan megkezdődött a blind date gyertyafény és bor mellett. A jelenlevők véletlenszerűen párokba csoportosultak, helyet foglaltak egy rögtönzött kis asztal körül és kihúztak egy vagy több témát, amiről öt percen keresztül beszélgettek. A beszélgetők, többek között, megtudhatták mit változtatna partnerük a Szakkolin, hogyan emlékszik vissza az első szerelmére, milyen sorozatokat néz szabadidejében, stb. Miután lezártuk a blind date-t sem széledt szét teljesen a társaság, hanem kis csoportokban tovább folyt a beszélgetés.

A visszajelzések alapján, amelyeket hálásan köszönünk, elmondhatjuk, hogy az, aki jelen volt, jól érezte magát, csak azt sajnáljuk, hogy minden reklám ellenére, nem gyűltünk össze többen. De! Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki eljött, és Huninak és Norbinak is, amiért az előkészületekben a segítségünkre voltak! Ha rajtunk múlik lesz még ilyen este, amin remélem, legalább ugyanennyien leszünk és legalább ugyanilyen jó lesz J.

Stratégiai menedzsment hétvége a Mikó Imre Szakkollégiumban

Október 22. és 24. között zajlott a Mikó Imre Szakkollégiumban a stratégiai menedzsment kurzushétvége, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek a vállalati stratégia mibenlétébe és működésébe.

Az előadók, Bakonyi Zoltán, Hürkecz Attila, Lajtai István a budapesti Rajk László Szakkollégiumból érkeztek Kolozsvárra. Délután, miután a fiúk kipihenték az utazás fáradalmait, hozzá is láttak okításunkhoz. Részünkről kis, de annál érdeklődőbb csapat verődött össze, akik javarészt még semmilyen fogalommal nem rendelkeztek vállalati stratégia témakörben.

Felvezetőként, az előadók arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mi az elképzelése arról, hogy mi a stratégia. Ahányan voltunk annyi féle képen vélekedtünk a stratégiáról, mégis a legtöbb esetben létezett kapcsolat a „meghatározások” között. Legtöbben a stratégiát, mint utat írták le, a különbözőség abból adódott, hogy ki hogyan látta ennek az útnak a jellegét, célját.

Az első előadást Attila tartotta, akivel arra kerestük a választ, hogy miért, mi célból jönnek létre a vállalatok. Különböző ismert és eddig számunkra ismeretlen elméletek e kérdésre adott válaszait hasonlítottuk össze, kiindulva a mikro ökonómia elméletéből, folytatva a megbízó-ügynök, tranzakciós költség, erőforrás alapú elméletekkel, és lezárva az érintett elmélettel.

Az előadás után az este jó hangulatban folytatódott, először a házban, majd felfokozott jókedvvel az Atmospheraban, ahol a Rajkosok is belekóstolhattak a kolozsvári egyetemisták társasági életébe.

Szombat reggel a péntek este alternatív költségeivel voltunk kénytelenek szembe nézni. Volt, aki végleg elmaradt a csoporttól, volt, aki csak néhány órás késéssel csatlakozott a csoporthoz, volt, aki nagy erőfeszítések árán maradt csak ébren, de tisztelet a kivételnek, voltak friss és üde emberek, akik pozitív energiát sugároztak. Mindezek ellenére Pityu előadását a stratégiaalkotásról és a Henry Mintzberg – féle 5P-ről mindenki érdekesnek találta. Az előadást  egy MO -os esettanulmány közös megbeszélése követte, ahol a műanyaggyártással foglalkozó BorsodChem felvásárlása körül kialakult érdekeket és azok érvényre juttatásához tett stratégiai lépéseket vizsgáltuk.

Ez után, Zoli beszélt nekünk azon erőforrás tulajdonságokról melyek fenntartható versenyelőnyt nyújtnak, és megismerkedtünk a VRIO erőforrás elemzési módszerrel, ami megmutatja számunkra, hogy adott erőforrás mennyiben képes fenntartható versenyelőnyt biztosítani a vállalatnak.

Itt a beszélgetést megszakította a pizza futár, aki meghozta az ebédünketJ

Az ebédtől kicsi elnehezedve, de kitartóan kezdtünk rátérni a pozicionálás kérdésére, ahol először is átbeszéltük a már számunkra is nagyjából ismert, Porter féle, az iparági jellemzőket figyelembe vevő, vállalati verseny kontextust és az ehhez fűződő porter-i alapstratégiákat.

Ezután visszatértünk a már érintett erőforrás alapú elmélethez, megnéztük ez alapján hogyan kategorizálhatjuk a piacokat, majd rátértünk a járadékok kérdésére, vagyis az erőforrások versenyelőny képességére, megnéztük, hogy ezek milyen típusúak lehetnek.

Ezek értelmében két lehetséges kiindulási pontot találtunk a stratégiaalkotás számára: a Porter féle iparági modellt, melyben a fogyasztói igény definiálása mentén történik a pozicionálás, és az erőforrás alapú elmélet, amelyben az erőforrások számítanak a pozicionálás kiindulópontjának.

De melyiket használjuk? Hosszas, de tartalmas és izgalmas vita után arra jutottunk, hogy mindkettőt kötelező módon figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a kitűzött cél a vállalati stratégia által megvalósíthatóvá váljon.

A szombati napnak azonban még nem volt vége. Bár nem ismételtük meg a péntek estét, de kellemes időtöltésnek bizonyult a nyugis beszelegetés és csocsózás is.

Vasárnap, közkívánatra, Pityu beszélt nekünk az EVA alapú ösztönzési rendszerről, vagy ahogy Edina emlékezetesen megfogalmazta, az „ÉVÁ-ról” J. Bár kicsit másfajta figyelmet igényelt mint a többi előadás és nem volt annyira interaktív, a haszna korántsem maradt el a többiétől, hiszen szerencsénk volt, egy rendkívül jól felépített, érthető magyarázatot kapni, erre az egyetemen is szükséges mutatóról.

A folytatásban tovább beszéltünk a motivációról, de most már Zolival. Szóba kerültek a már jól ismert nevek és elméletek, mint például Herzberg és Maslow motivációs elméletei, majd egy rövid motiválás történet után a fiúk közösen összehoztak egy ábrát ezek szemléltetésére.

A nap második felében Attilával elmélyítettük a hétvége alatt megismert fogalmakat és meghatároztuk, hogy a két elmélet (iparági struktúra modellje, erőforrás alapú elmélet) alapján, melyek azok a kulcsfogalmak amelyekre a stratégia épül.

Ez után két csoportra oszlottunk és a két, fent említett, elmélet alapján elemeztük az Apple vállalat öt korszakának stratégiáit. A két óra leteltével került sor a megoldások bemutatására, amelyek, főleg az erőforrás alapú elmélet képviselői részéről, hagytak kívánnivalót maguk után. De, ha nem is sikerült tökéletesen megoldani, azért a közös megbeszélés és Attila rávezetései segítettek az alaposabb átlátásban és megértésben.

A hétvége zármozzanataként került sor a kiértékelőre, ahol az előadók megosztották velünk a hétvége tapasztalatait, a rólunk kialakult véleményeiket, tanácsaikat. Ez a kiértékelő kölcsönös volt, mi is elmondtuk benyomásainkat, javaslatainkat. A fiúknak már nem maradt sok ideje közöttünk, átadtuk ajándékainkat és elbúcsúztunk abban a reményben, hogy a következő félévben sort keríthetünk még egy ilyen találkozásra.

A hétvége mindkét fél számára tartalmas volt, hiszen a fiúk, azon kívül, hogy megtapasztalhatták a kolozsvári egyetemista élet egy szegmensét, részt vettek az 56-os forradalom emlékére rendezett fáklyás körmeneten, amelynek keretén belül ellátogathattak a Házsongárdi temetőbe és egy városnézést is megejtettek vasárnap délelőtt.

Mi pedig, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy szakmai szempontból sokat gazdagodtunk, az interaktív előadások gondolkodásra késztettek, ami elősegítette a fogalmak és összefüggések jobb megértését, ami hozzájárult a jobb elsajátításhoz is. Emellett mi is nagyon jól éreztük magunkat: pénteken mi is jót buliztunk, szombaton nagyot pizzáztunk, tartalmasakat vitáztunk, nagyokat kacagtunk, jobban megismertük egymást és talán közelebb is kerültünk egymáshoz.

Reméljük lesz folytatása!

Ábrahám Krisztina

Szakkoli márka, ahogy azt dr. Berács József tanácsolja

Dr. Berács József marketing szakember, a Corvinus Tudomány egyetem tanára, látogatott el a szakkoliba, október 27.-én.

A késő esti beszélgetés során márkaépítésről beszélgethettünk. Mind bármilyen termék esetén, „eladás” előtt meg kell ismernünk azt, tehát rajtunk volt a sor, hogy bemutassuk a tanár úrnak a Mikó szakkolit. Ebből egy kellemes hangulatú beszélgetés kerekedett, és felhívta a figyelmünket néhány dologra, pl. tudnunk kell, pontosan kit akarunk megszólítani, miben vagyunk jók, és hogy a minőségre, ne a mennyiségre törekedjünk (a mennyiségre vigyáz az egyetem J)

Emellett mesélt a Rajkról, hisz ő is hű tagja a szakkolinak. A külföldi egyetemi lehetőségekről és a nemzetköziségről.

Éjfél magaslatában, a kérdések után, további jó munkát kívánt nekünk és haza ballagott.

Fugel Edina

Válasznapok

A kolozsvári, Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium megalapításakor azt a célt tűzte ki, hogy tevékenyen részt vegyen az erdélyi magyar elitképzésben, többlettudást kívánva nyújtani a Kolozsváron tanuló magyar diákoknak. Szervezetünk három pilléren nyugszik, a szakmaiság, a közösség és a társadalmi érzékenység követelményeinek kell folyamatosan megfelelni minden tagnak és magának a szervezetnek is. Rendszeres kurzusokat, egyszeri előadásokat, műhelytáborokat stb. szervezünk, neves kül-, és belföldi előadók részvételével.

A 2010. november 12-14. között, Torockón megrendezésre került szakmai hétvége a fent említett követelményeknek való megfelelés vágyából jött létre. Mindehhez társult tagjaink és a potenciális szakkollégisták esetleges kérdéseinek megválaszolása is. A tábor a Válasz Napok nevet kapta, mert kettős kérdésre próbált választ adni: mit nyújt a Szakkollégium közösségileg és szakmailag a jelenlegi és majdani tagoknak.

A válaszok különbözőek voltak, ahogyan a felvetett kérdések is eltérő síkokon tevődtek fel.

Közösségileg összerázódtunk, igazi csapat lettünk vagy inkább megerősödött az eddigi csapatszellem. Azok az elsőéves jog-, és közgazdász hallgatók, pedig akik még egyelőre nem tagként vehettek részt a rendezvényen egy életerős és komoly szervezetet láthattak mely őket is tárt karokkal várja a jövőben.

Szakmailag is sokban gazdagodtunk. A szakmai program kidolgozásakor szem előtt tartottuk az elkerülhetetlen változásokat melyek különösen az utóbbi időszakban igencsak foglalkoztatják a romániai jogásztársadalmat, de gazdasági szempontból is mélyreható hullámokat idéznek elő.

Székely Csaba és Szikszai Tamás, volt szakkollégisták, jelenleg gyakorló ügyvédek, megpróbálták bevezetni a hallgatóságot a kereskedelmi társaságok keletkezését és megszűnését körülvevő kérdéskörbe. Felhívták a figyelmet a egyes hiányosságokra melyek sajnos jellegzetesen romániai kérdéseket vetnek fel, így például az indokolatlanul alacsony kezdőtőke a korlátolt felelősségű társaságok esetében. Szikszai Tamás a jelen gazdasági helyzetben oly gyakori céges fizetésképtelenség kérdéskörét járta körül a 2006. évi 85-ös számú törvény alapján, mely sok esetben vezet csődeljáráshoz.

Az ügyvéd urak beszéltek a törvény által diákoknak nyújtott cégalapítási kedvezményekről is.

Dr. Veress Emőd ügyvéd, tanár a kereskedelmi társaságokkal kapcsolatos egyes vitatott kérdésekre próbált választ adni. Sokszor olyan esetben, amikor a törvényalap hiányosságai miatt a szakmabeliek kénytelenek a logikára alapozni. Ilyen kérdések vonatkoznak például az ügyvezető választásának módjára akkor, amikor az alapító okiratot magát egyhangúsággal fogadják el, az ügyvezetőt pedig többségi szavazással. A probléma az alapító okirat megváltoztatásával járó új ügyvezető megválasztásának módjával adódik, ugyanis ezen esetben nincs szabályozva a szavazási mód.

Kokoly Zsolt, doktorandusz, egyetemi tanár az Európai Unió médiaszabályozásáról ejtett néhány szót. A 2010-ből származó, 13-as szám irányelv rendezi a médiaszolgáltatók, az Unió és a tagországok közötti viszonyt. Nagy hangsúlyt fektet a tagországok közötti együttműködésre a káros hatások kiszűrésére is.

Kádár Hunor, doktorandusz a romániai tanúvédelemről tartott érdekfeszítő előadást, melyben bemutatta a nem működő romániai és a rendkívül hatékony amerikai változatot. Az előadás iránti érdeklődést fenntartotta a tény, hogy a tisztelt előadó számtalan esetet hozott fel szemléltetésképpen a gyakorlatból.

A tábor előadásainak megkoronázásaként, Székely János, ügyvéd, doktorandusz, bemutatatta az oly nagy vitákat kavaró „kis reform” törvénycsomagot. A csomag rendelkezései számtalan területen visszalépést jelentenek a reformok útján, sok esetben még jobban összekuszálva és túlterhelve nemcsak az igazságszolgáltatással megbízott intézményeket, de a törvénykezést is. Lehetséges ugyanakkor, hogy ez a reform nagyban késlelteti, vagy éppenséggel megakadályozza az új törvénykönyvek életbeléptetését.

A szakmai előadások mellett részt vehettünk egy per szimuláción is amelyet magyar nyelven mutattak be a különböző évfolyamokon tanuló joghallgatók.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a tábor hasznos volt minden szempontból, s a kitűzött célokat messzemenően teljesítette. Megismertette a Szakkollégiumot az újabb generációkkal, összekapcsolta a szakkollégistákat, fejlesztette a tudásanyagot. Jövőre újra érdemes lesz megismételni ezt a három napot.

Ladó Árpád-Gellért

Közép-Európai Konferencia, Esztergom

A Rajk László Szakkollégium által 8-adszor megszervezett Közép-Európai Konferencia nemzetközi szintű szakmai vonala mellett, a különböző kultúrák találkozásának is helyet adott. A konferencián 3 Mikó Szakkollégiumi tag vett részt, Balogh Beatrix, Farkas Csongor és Szőcs Kinga Beáta.

Az eseménynek, melynek idén Esztergom adott otthont, mint utólag kiderült egy sokkal személy közelibb és aktívabb oldala van, minthogy azt konferenciának lehessen hívni. Sokak számára épp ez volt az a tény, amiért eljöttek. Hiszen nem csak más előadókat hallgathattak meg, és tehettek fel a végén kérdéseket, hanem saját gondolataikat tudták kibontani, kreatív vitákat kialakítva, különböző nézőpontokat ütköztetve, megismerve másokat. Ehhez pedig egy különleges adalék volt, hogy a különböző nemzetek, sokszor teljesen más véleménnyel voltak 1-1 megközelítésről. Tehát a konferencia szekciókra volt osztva, a Szakkolis tagok a „Mi az újdonság a Stratégiai menedzsmentben?” szekciót választották még a jelentkezéskor. Mindenkinek már egy kezdetleges kép alakulhatott ki erről a témáról, hiszen a szervezők előzetesen elérhetővé tették az ehhez kapcsolódó cikkek sorozatát.

A konferencia a Passau Közgazdasági Egyetem német professzorával, dr. Carola Jungwirth-al kezdődött, aki a shareholder és stakeholder elméletek szembe állításával egyengette úgy a csoportot, hogy mindenki egy tiszta képet kapjon ezen elméletek előnyeivel és hibáival, hiszen egyik sem tökéletes, mint az kiderült a következtetések részénél. A vállalatok stratégia alkotásánál nagyon fontos ugyanis megvizsgálni milyen érintetteknek kell valójában megfelelni, és kinek érdemes hosszú távú fennmaradás reményében betartani a kéréseit.

A konferencia második fele előtt a csoportot a szekcióvezetőnk, Hürkecz Attila, felkészítette dr. Robert M. Grant professzor fogadására, ezért a relatív versenyelőnnyel és az innovációval foglalkoztunk, minden cikket amit ebben a témában kaptunk átbeszéltünk mégegyszer. Másnap éppen az Európai estre érkezett meg a híres brit professzor, aki többek között a mi erdélyi ételeinkbe is belekóstolhatott. A következő napi előadásai rendkívül tartalmasak voltak, sikerült új összefüggéseket láttatnia velünk ezekben a témákban egy „egyszerű” labdarúgócsapat példáján keresztül. Az egyik következtetés a  vállalat innovációjára fókuszált,méghozzá arra hogy nem elegendő az erőforrásokat és a vállalat képességeit nézni, a folyamatokra kell fókuszálni mely ezt a kettőt összeköti, kialakítva egy sorrendet közöttük és értékvezérlőket megnevezve ezek közül.

Farkas Csongor

IV. Mikó Imre Szakmai Napok – Mikó 100

Kisebbségi jogok és Regionális fejlesztés a Kelet-európai térségben

2011. március 24-26 között újra megrendezésre került, a már hagyománnyá vállt Mikó Imre Szakmai Napok a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium szervezésében, Kisebbségi jogok és regionális  fejlesztés a Kelet-Európai Térségben címmel.

A március 24.-i gálaest a névadónkra való emlékezés jegyében telt, nyitásként Dávid Gyula irodalomtörténész emlékezett meg Mikó Imre életéről, illetve kiemelkedő jogászi, írói, műfordítói és tanári  munkásságáról, majd Fóris-Ferenczi Réka idézett Mikó Imre egyik művéből, ezzel lehetőséget biztosítva  a hallgatóságnak, hogy betekintést nyerjen Mikó Imre életfilozófiájába „Ady Endre, Szabó Dezső és Móricz Zsigmond volt a szentháromság.” Mikó Imre – A magyar Gironde útja Erdélyben.

Az est hátralevő részében Czika Tihamér a Szakkollégium egyik alapító tagja elmondta miként esett a választás a Mikó Imre névre, Szőcs Endre volt szakkollégiumi elnök pedig személyes vallomás révén mutatta be, hogy mit is jelent a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium tagjának lenni. Zárásként meghallgathattuk  a  János Zsigmond Unitárius Kollégium Péterffy Gyula kórusának előadását Majó Julianna karnagy vezényletében.

A második napon, vagyis március 25.-én  szintén a János Zsigmond Unitárius Kollégium adott helyet a rendezvénynek, nyitó előadásként meghallgathattuk Vákár Istvánt, a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség (APDRP) Kolozs megyei vezetőjét, aki bemutatta milyen pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre önálló gazdaságok, családi kisgazdaságok (141.-es intézkedés), ifjú gazdák (101.-es intézkedés) számára, illetve a falusi infrastruktúra fejlesztése céljából (322.-es intézkedés), erdei, mezőgazdasági utak finanszírozására (125.-ös intézkedés), faluturizmusra (313.-as intézkedés), falusi környezet fejlesztésére (312.-es intézkedés) és mezőgazdasági termékek feldolgozására (123.-as intézkedés). Minden pályázati lehetőség esetén fény derült a megpályázható összegre, az önrész mértékére, illetve, hogy elő- vagy utófinanszírozásról van szó.

A továbbiakban Dr. Varga Attila parlamenti képviselő fejtette ki véleményét a nemzeti kisebbségek törvénytervezet jogállása témában, leírva azt a rögös utat amelyet a kisebbségi törvénytervezet megtett. Egyéni és kollektív jogokról van szó, amelyek révén felmerül a hatalommegosztás és a szuverenitás kérdésköre. Egy kisebbségi törvény megvalósulásához mindenképpen mentalitásbeli változásra van szükség.  Az autonómia gondolatát jogi szempontból kell elfogadtatni, alapvetően megegyezés, megállapodás kérdése, arra pedig, hogy hol kezdődik az autonómia, előadónk nemes egyszerűséggel azt válaszolta, hogy bennünk.

Kolumbán Gábor, a Hargita megyei Tanács volt elnöke, Az Európa Tanács romániai küldöttségének tagja, Székelyföldre koncentrálva a régiószervezésben használatos etnikai szempont mellett más szempontokat is ajánl, mint például a gazdasági vagy a környezetvédelmi, ezt azzal is alátámasztva, hogy az EU-s autonómia modellek egyike sem alapszik etnikai elven. Szorgalmazza, egy olyan modernizációs terv (folyamat) kidolgozását, amelyet maguknak tudnak érezni az emberek, illetve amely szem előtt tartja az Európai Unió regionális fejlesztési politikáját is. Rávilágított arra, hogy a többség megnyerése nélkül az autonómia projekt nem vihető sikerre.

Dr. Horváth Gyula, a Pécsi Tudományegyetem professzora a  Kelet-Európára jellemző regionális politikákat ismertette. A mai helyzetet a növekvő regionális különbségekkel, a diferenciálódás okainak sokrétűségével, a nemzetközi intézmények ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával, a korlátozott decentralizációval és az erősödő provincializmussal jellemezte. Kiemelte, hogy paradigmaváltás szükséges, egy decentralizált területpolitika révén, melynek hatásai megmutatkoznának a kvalifikált munkahelyek számának bővülésében, a vállalkozásfejlesztésben és klaszteresedésben, az exportpotenciál növekedésében, illetve a kohézió erősebbé válásában.

Dr. Vincze Mária, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának oktatója Románia régióiról beszélt hivatkozva azokra az új kihívásokra, amelyek a negyedik  és az ötödik kohéziós  jelentésekben kerültek megfogalmazásra, illetve jellemezve Románia régióinak jelenlegi felkészültségét. Az Európai Unió regionális politikája jelentős változásokon ment át  az elmúlt negyed század során, alkalmazkodva  azokhoz  a változásokhoz, amelyeket egyrészt külső tényezők váltottak ki,  de főleg azokhoz, amelyeket  az  Unió tagországainak belső szerves  integrációs folyamata  követelt meg. Az Európa -2020 stratégiai irányvonalak felvázolása megtörtént, ezek viszont csak általános keretet nyújtanak, a 2013 utáni regionális politika részletesebb megfogalmazása  most zajlik, minden tagország feladata, illetve lehetősége  ehhez hozzájárulni.

A pénteki napot előadásával Dr. Horváth Réka zárta, aki a  Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának oktatója,  és egy nemzetközi kutatás eredményeinek néhány regionális vonatkozásban is érdekes elemét mutatta be. A 2010-ben zajlott kutatást a The Vienna Institute for International Economic Studies vezette, címe pedig a  romániai KKV-k hozzáférése a struktúrális alapokhoz és támogató eszközökhöz. A vizsgált témák egyike a romániai vállalkozások által megpályázható strukturális alapok (regionális operatív program és gazdasági és versenyképesség operatív program) nyújtotta lehetőségek és a KKV-k szükségletei közötti eltérések. Ezen tartalmas előadások mellett, megtisztelt jelenlétével minket Szilágyi Mátyás, kolozsvári magyar főkonzul, aki hozzáfűzéseivel emelte a konferencia színvonalát.

A záró napon, vagyis március 26.-án nem kevésbé neves előadók tisztelték meg a Szakkollégiumot immár a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának épületében megtartott előadásaikkal. Tiszteletét tette a délelőtt folyamán László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, aki az Európai Uniós pályázatok megvalósíthatóságáról beszélt Kolozsvár esetében.

A nap első előadójaként meghallgathattuk Csutak Istvánt, a Középrégió Regionális Fejlesztési Ügynökségének munkatársát, aki egy EU-forrásokra alapozott átfogó térségi fejlesztési tervhez javasolt támpontokat főleg a Székelyföldre vonatkozóan, ebben a témában könyvet is adott ki a 2011.-es év folyamán, pár példánnyal megajándékozva a hallgatóságot.

Előadásában kiemelte, hogy a cél a leszakadás sebességének csökkentése lenne, melyhez eszközül szolgál a kompetitív előny megteremtése EU-s források megszerzésével. Körvonalazódik az Európai Unió 2014–től várható kohéziós politikája is, a fejlesztési politikák szorosabb integrációja és „stratégiai szempontból hatékonyabb tárgyalási és nyomon követési folyamat” megvalósítása várható. A fő irány az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósítása lesz.

Drd. Székely János ügyvéd, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudomány Kar PhD hallgatója, egyben szenior szakkollégista, a kettős állampolgárság intézményét nemzetközi összehasonlító-jogi szemszögből közelítette meg. A különböző államokban különböző megoldásokat alkalmaztak a terület szabályzására, vagy éppen e jogintézmény visszaszorítására melyeket előadónk konkrét példákkal illusztrálta.

Szó volt továbbá arról, hogy hogyan keletkezhet, melyek azok az országok, amelyek tiltják, illetve ezekben az esetekben vannak-e kiskapuk. Értesülhettünk a dominanciakérdés megoldásának főszabályáról (lakóhely államának állampolgársága), illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának e téren létező joggyakorlatáról.

A folytatásban szintén egy szenior szakkollégista Czika Tihamér, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudomány Kar doktorandusza avatott be minket a nyelvi jogok rejtelmeibe, ismertetve az érvényben lévő román szabályzást, illetve a  Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának tartalmát. A jogalkalmazás gondjai közül kiemelte azt, hogy a romániai magyarság 25% nem élhet ezen jogokkal, a 20% meglétének feltétele miatt helységenként, egy másik probléma az, hogy az emberek nincsenek tisztában nyelvi jogaikkal, illetve nem ismerik a szaknyelvet az egyes területeken.

Dr. Fábián Gyula, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Kar  docense, illetve ügyész a kolozsvári Ítélőtábla melletti Ügyészségen a kétnyelvű jogi felsőoktatásról beszélt az 1/2011-es tanügyi törvény értelmében és a nemzetközi gyakorlatban. Fontos tudnivaló, hogy 1990 óta az erdélyi magyar kisebbség egyik célja az “ovódától egyetemig” terjedő magyar nyelvü oktatás biztosítása volt. 20 év után ez meg is valósult néhány szakterület kivételével, amelyek között találjuk a jogtudományok oktatását is. Nemzetközi modelleket, vagyis kétnyelvű jogtudományoktatási   példákat mutatott be az előadó, amelyek Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában, Angliában, Írországban, Svájcban, Olaszországban, Kanadában vagy Finnországban működnek, melyek révén megoldást lehet találni a felvetett kérdésre.

Bíró Bíborka, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának doktorandusza  Románia fejlesztési régióinak státusát taglalta európai összehasonlításban. Előadásából megtudhattuk, hogy a regionális politika és regionális fejlesztés problematikája jórészt gazdasági jellegű.

Az előadó a Romániában jelenleg létező 8 NUTS2 szintű régió létrehozásának, rendeltetésének, helyzetének, régió és nemzeti szintű intézményrendszerének jogi és közigazgatási hátterét vizsgálta, alapul véve a területet szabályozó uniós és nemzeti előírásokat egyaránt. Kihangsúlyozta, hogy a létező fejlesztési régiók léte csupán statisztikai jellegű, mivel ezen régiók nem rendelkeznek területi-közigazgatási egység státussal. Ez szorosan összefügg Románia Alkotmányában kijelentett egységes jellegével. Románia régióinak státus-viszgálata mellett, európai összehasonlításra is kitért néhány tagállam államtípusának és közigazgatási rendszerének bemutatása révén.

A konferenciát Kovács Réka Szakkollégiumi elnök zárta, aki kiemelte a szakmai konferencia jelentőségét, illetve azt, hogy minden jelenlevő látóköre tágult a rendezvényen való részvétel által.

A rendezvényt a szakkollégiumban tartott esti zenés táncos mulatság zárta, mely jó alkalom volt arra, hogy informális közegben az előadások meghosszabításaként folytatódhassanak a témával kapcsolatos eszmefuttatások.

Dombi Tünde

Tordai kirándulás

Április 9.én volt megszervezve az egynapos saját költségvetéses tordai kirándulás, mint meghirdetett szakkolis tevékenység (amelyre a Jurátusosok is hivatalosak voltak).  Sajnos mivel több szakkolis rendezvénnyel esett egybe, valamint a Humorfeszttel, kevesen vettünk részt, de ettől függetlenül igazán nagy élmény volt és megérte. 🙂

Reggel 9kor indultunk… mindenki számára siralmas volt a felkelés… hiszen szombat és reggel, de amint elkezdett a buszmegállóban gyülekezni a kis csapat máris jókedvre derült a társaság. A maxiban a gördülékeny beszélgetés közepette, csak úgy elrepült az idő és máris Tordán voltunk. Sikerült a sofőrt meggyőzni, hogy a sóbánya közelében rakjon le, így nem kellett sokat gyalogolni a 6o km/h szélben. Igen egyetlen hátránya volt a kirándulásnak, hogy a szép tavaszi időnek nem örvendezhettünk a hideg szél miatt.

A sóbánya szépségét nem lehet leírni. Azt látni kell! Mégis megpróbálom ezen pár képpel illusztrálni.

Röviden, a bánya belsejében felültünk az óriáskerékre, lifteztünk, avagy lépcsőztünk (ki mit vállalt be:P) és csónakáztunk, ami a legnagyobb élvezetnek számított. Bő 3 órát töltöttünk a sóbányában. Ezt követően városnézésre indultunk. Sétálgattunk egészen a főtérig, ahol beültünk egy pizzázóba. Az átfázott társaság meleg pizzát és italokat rendelt.

A kirándulás annyira élménydúsra és hangulatosra sikeredett, hogy még akkor megegyeztünk, hogy megismételjük, természetesen ezúttal egy másik városban. Úgyhogy ha van olyan szakkolis, aki sajnálja, hogy lemaradt a kirándulásról, annak lesz esélye bepótolni. 🙂

Rigó Tímea Hilda

Önképzőkör örökösödésjogból Kádár Hunival

Április 1o.én volt megtartva Kádár Huni segítségével. A szakkolisok valamint jurátusosok kérdésekkel készültek, amelyekre Huni válaszolt. Oly hasznosnak tűnt az önképzőkör, hogy májusban megismételjük, de ez alkalommal jogeseteket fogunk megoldani. A szervező Dénes Hunor volt.  Az önképzőkör majdnem 3 órát tartott.

Rigó Tímea Hilda

Kerekasztal beszélgetés- Egy este három jogi hivatás

Három szakember társaságában folyt az eszmecsere, Rényi Erika (ügyész), Bíró Bíborka (jotanácsos) és Miklós Éva (ügyvéd, volt szakkollégista).

Szó volt arról, hogy hogy lehet bejutni a Magisztrátusképzőbe, ahhoz hogy valaki ügyész lehessen, illetve milyen kiskapuk léteznek, például ha valaki 5 év régiséggel rendelkezik.

Miklós Évától megtudhattuk, hogy mi szükséges az Ügyvédi Kamarába való bejutáshoz, hogy egy év időtartamú felkészítőt szerveznek a jelentkezőknek, és hogy egy ügyvéd mennyi idő elteltével válhat mesterré, és hány ügyvédbojtára lehet.

Bíró Bíborka beszélt arról, hogy milyen ismeretek szükségesek egy jogtanácsosi állás megpályázásához, illetve, hogy milyen feladatok várnak majd ránk, ha ezt a hivatást választjuk: szerződések előkészítése, a kereskedelmi társaság perekben való képviselése, munkaszerződések megírása és még sok más.

A hallgatóság számos kérdéssel bizonyította érdeklődését ezen témák iránt, az előadóktól pedig abban a reményben búcsúztunk, hogy még más alkalommal is körünkben üdvözölhetjük majd őket.

Dombi Tünde

Pénzügytábor

Idén újra megszervezésre került a már hagyományossá vált pénzügytábor, mely most “A makropénzügyi rendszerek kockázatai” címet viselte. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara és a Mikó Imre Szakkollégium ismét hasznos és ugyanakkor szórakoztató rendezvényt hozott össze. Rendezvényünkre főleg kolozsvári hallgatók jöttek, azonban Budapestről is érkeztek résztvevők a Szécsényi István valamint a Rajk László Szakkollégiumokból.

Az előző napok rossz időjárása ellenére, csütörtök délben napsütésben gyülekeztünk a Közgazdaságtan Kar épülete előtt. A Torockóra való érkezés után, mindenki elfoglalta a számára kijelölt szobát, és bele is vágtunk az ismerkedős játékok közepébe. Először a szabadban névmemóriánkat tettük próbára, de sajnos az eső bekergetett az ebédlőbe, ahol folytattuk a félbemaradt játszást. Rövid szünet után a Szakmai Tanács által szervezett bemutatón vettünk részt, amely előzetes ismertetője volt a következő előadások kulcsszavainak. Megpróbálták elmagyarázni, hogy mit is takarnak az egyesek számára ismert, mások számára új kifejezések, mint például értékpapír, hitel, tőzsde, BUX, Free float, NASDAQ, stb.

Ezt követően a szervezők rövid táborismertetőt tartottak, elmondták többek között, hogy mennyire fontos mindenki részvétele a különböző programokon, hisz csak így sikerül majd mindenkit jobban megismerni és igazán egy csapattá lenni.

Egy finom vacsora után már az első napot bulival zártuk. Egy különleges karaoke partyval, amelyen mindenki esélyt kapott énekes tehetségét bemutatni.

A péntek délelőtt túrázásnak lett volna szánva, a Székelykőhöz indultunk, de az esős idő újra keresztülhúzta a számításainkat. Levonultunk a kultúrotthonba és ismét játszani kezdtünk. A szervezők újabbnál újabb játékötletekkel álltak elő, így nem unatkoztunk.

Délután sor került a tábor hivatalos megnyitójára. Dr Juhász Jácint, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékán helyettese, megnyitó beszédében elmondta, hogy ez a tábor a “kolozsvári magyar oktatás egyik legrégebbi, legnevesebb rendezvénye”.

Kovács Réka, a Mikó Imre Szakkollégium elnöke, és Ferencz Hunor, a Pénzügytábor főszervezője, megnyitó beszéde után az első előadás következett, amit Drd. Kovács Imola, tanársegéd tartott Reálopció árazás címmel. Az elméleti rész ismertetése után egy konkrét esettanulmányon keresztül szemléltette a reálopciókat.

A Szakkoli Café keretén belül elbeszélgettünk Szabó László, Dr. Mohai György, Dr. Szász Károly és Dr. Juhász Jácint urakkal. Elmesélték kalandos életútjukat, azt hogy hogyan, milyen erőfeszítések árán és mekkora adag szerencsével kerültek oda, ahol most vannak. Kíváncsiságunkra elmondták azt is, hogy szerintük milyen arányban kell hangsúlyt fordítani a tanítás elméleti illetve gyakorlati oldalára, valamint, hogy a magyarul való tanulás semmiképp sem jelent hátrányt, viszont kellő hangsúlyt kell fektetni az idegen nyelv tanulásra is.

A vacsorát borkóstoló követte. Több féle bort ízleltünk végig, és tudtuk meg mindenikről, hogy melyik térségből származik, milyen szőlőfajtából készült. Majd ezután a társaság egész jó kedvre kerekedett, indulhatott a buli.

A szombat reggel Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Hová tart a felügyeleti rendszer? Súlypontok, irányzatok a világban és Magyarországon című előadásával indult. Elmondta, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét egy független államigazgatási szerv biztosítja, Magyarországon jelenleg 750 intézményre terjed ki hatóköre. Megtudtuk azt is, hogy egy stabil felügyeleti rendszer létezése nagyon fontos, minden országban. Végül pár szóban ismertette a Pénzügyi Békéltető Testületet, melynek fő célja az, hogy elrendezze a felügyelt szervek és azok ügyfelei közötti konfliktusokat.

Ezt követően Dr.Mohai György, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójának előadását hallhattuk, amelyet több valós példával fűszerezett: Hová tart az európai tőkepiaci struktúra? A tőkepiac alapja a transzparencia, azaz a valós információ, amihez bármikor bárki egyformán hozzáférhet. A tőzsdére való bejutás hatalmas marketinghatást vált ki, jelentősen növekedik az adott cég iránti üzleti bizalom, amely elismertebbé teszi. Az előadó felvázolta ugyanakkor a tőkepiac felépítését, mely két részből áll, az elsődleges piac, ahol maga az értékpapír születik és a másodlagos piac ahol már a kereskedés folyik a létező értékpapírokkal. Valamint beszélt az MTF-ről, a tőzsdék úgynevezett versenytársairól.

Ebéd után a mai nap utolsó előadása vette kezdetét. Dr. Garamhegyi Ábel, a szegedi József Attila Tudományegyetem docensének angol nyelvű, tárgyalási szituációs gyakorlatokról szóló előadásának címe Negotiation. Az előadáson résztvevők hasznos információkkal gazdagodtak, ugyanis megtudhattuk, hogy mikor érdemes és mikor nem alkudozni, hogyan és milyen eszközöket kell használni, valamint, hogy mennyire fontos non verbális kommunikációra való odafigyelés. Annak érdekében, hogy a hallgatók elsajátítsák a gesztusok és különböző testi jelzések leolvasását, az elméleti rész után képeken keresztül illusztárla az előadó az esetleges szituációkat.

A tábor szervezői még inkább ösztönözni szerették volna a résztvevőket az előadásokon való fokozott figyelemre azáltal, hogy csapatversenyt hirdettek. A táborozók zöme be is nevezett, így egy erős mezőny alakult ki. A 12 darab 3 fős csapat megkapta az első forduló kérdéseit, amik a ma elhangzott előadásokra alapultak. Mindenki elvonult az udvar vagy a ház valamelyik sarkába, és elkezdték kidolgozni a tételeket, amiket az idő lejártával leadtak.

Ez a nap sem zárulhatott buli nélkül. A társasjátékok után akinek még energiája volt szórakozhatott, táncolhatott, és az egyetemistákra jellemzően, most is akadt elég sok ember, aki nem érezte magát fáradtnak, ha partyról esett szó.

A tábor utolsó verőfényes reggelét Szabó László, a MOL csoport kincstárosa nyitotta, Tranzakciós folyamat egy szemüvegen át című előadásával. Mindenki számára érthető példákkal magyarázta, hogy mi is a tranzakció, ”amikor kenyeret veszel a sarki közértből”. Felsorolta főbb lépéseit: igény és döntés, szervezés, marketing, lebonyolítás és utómunkálatok. Kihangsúlyozta, hogy a világban a tranzakció nem csupán ennyiből áll. Felölel egy feladatsort, kultúrát, szervezetet, érzelmeket. Hisz egy jó tranzakció lebonyolítása rengeteg apró részleten múlik. Jó döntést csak jó momentumban lehet hozni, és csak felkészült, kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek által.

Az előadássorozatot Dr. Chikán Attila, a Budapesti CORVINUS Egyetem tanára zárta. Előadásának címe A pénzügyi és a reál szféra szerepe a nemzeti versenyképességben. Megtudtuk a versenyképesség fogalmának eredetét (AEÁ, 1980), és jelentését. Az a képesség, amely arra vonatkozik, hogy létrehozzunk és felhasználjunk javakat és szolgáltatásokat, melyekkel a fogyasztók igényeit kielégítjük.  Nem csak gazdasági fogalom, hanem a társadalmi fejlődés alapvető eleme. Valamint felsorolta azokat a szempontokat, amelyek alapján rangsorolni kell az országokat versenyképesség szempontjából, mint például intézmények, felsőoktatás, pénzügyi piacok, stb. Végül pár ország összehasonlításával zárta tartalmas előadását.

A verseny második fordulója után ünnepi hangulat keletkezett a házban a táborértékelő, emléklap kiosztás és a verseny díjazása által. A tábor nem végződhetett volna anélkül, hogy köszönetet mondjunk a szakmai szervezőnek, Szeles Nórának. 12 csapatból 5-öt díjaztak, az első a Winnie the Pooh nevü csapat, majd sorban utána NSK, CHI-X, Hello és a G.A.B, azonban a tábor összes résztvevője meglepetés ajándékban részesült a szponzoraink jóvoltából. Mindenki élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodott, úgy a vetélkedő, mint az egész tábor ideje alatt.

Pál Dorottya

Perszimuláció

Április 15.én 6 órai kezdettel volt megtartva a perszimuláció a Sapientia EMTE Bocskai házának Óvári termében. A perszimuláció ötlete, megrendezése az Erdélyi Magyar Jogászok Társaságáé volt, akik idén első alkalommal a diákokat is bevonták tevékenységükbe.

A diákok akár szerepköröket is vállalhattak, mint pl. tanú, esküdt vagy ügyvéd pozícióban. A perszimulációt, amely az amerikai jogrendszer szabályaira épült, állófogadás követte.

A perszimuláció nagy sikerének köszönhetően újabb ilyen jellegű esemény kerül megrendezésre, de ez alkalommal szakkolis – jurátusos tevékenységként fog zajlani. A megrendezésben segítenek majd az Erdélyi Magyar Jogászok Társaságának tagjai is.

Rigó Hilda

Kriminalisztika Önképzőkör

2011. április 18.-án 20 órai kezdettel egy negyed éves tantárgyból, kriminalisztikából került sor önképzőkörre. Az este témája egy nagyon híres gyilkossági eset volt (cauza Anca), melyet Jakab Bernadett joghallgató mutatott be, majd ezt követően az erről az esetről készült Examen című filmet tekinthették meg a jelenlevők. A film lényegében megtörtént esetet dolgoz fel, ám a figyelem középpontjában nem a gyilkosság áll, hanem az ártatlanul elítélt taxi sofőr, aki több évig raboskodik, míg az igazi gyilkos újabb hasonló gyilkosság elkövetése révén lelepleződik. Habár az ártatlanul elítélt illetőt kiengedik, egész életére rányomja a pecsétjét meghurcolása, visszafordíthatatlan veszteségeket okozva neki, gondolunk itt a szülei öngyilkosságára. A filmet eszmecsere folytatott, mely során mindenki elmondhatta a véleményét, illetve Jakab Bernadett további információkkal szolgált az esettel kapcsolatban, kiemelve pár különbséget a valóság és a filmben megjelenített történések között.

Dombi Tünde

Szakkoli Caffé Dr. Száz Jánossal

2011. május 2.-án a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi  Szakkollégiumban üdvözölhettük  Dr. Száz Jánost, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárát, aki aznap kapta meg a Professor Honoris Causa díjat a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar részéről. Ugyanakkor körünkben üdvözölhettük még Szeles Nórát a pénzügytáborunk szakmai koordinátorát és a Heller Farkas Szakkollégium tiszteletbeli tagját, valamint Szabó Lászlót a Mol Kincstár vezérigazgatóját. Előszőr, Ferencz Hunor által, sor került a szakkollégium bemutatására, majd életútbeszégetéssel folytatódott. Mindhárom előadótól értékes tanácsokat kaptunk és a jövőben együtt kivitelezendő programokról beszéltünk mint például: sítábor az Erdélyi Kárpáti Egyesület, Magyar Kárpáti Egyesület, valamint a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium szervezésében. Beszéltünk egy közös táborról, amit a Mikó Imre, Heller Farkas és Széchenyi István szakkollégiumok közösen rendeznének meg Torockón, ami egy biciklitúrát, és előadásokat foglalna magába. Végül pedig, Szabó László jóvoltából, meghívást kaptunk a Mol Treasury konferenciára.

Elmondhatjuk, hogy minden jelen levő sokkal gazdagodott és egy ígéretes jövőbeli együttműködés kezdetét jelentette ez a rendezvény.

Imre Ágota

Önképzőkör közigazgatás jogból

Az első önképzőkör Közigazgatás jogból sikeresen lezajlott ma, azaz 2011.május.4.-én 20:00 órai kezdettel. Az előadást Tolnai Juliánna tartotta, koordinálta. Az önképzőkör során sikerült átbeszélni a pénteki parciális vizsgára feladott anyagmennyiséget, valamint előző évekbeli vizsgatételek is megoldásra kerültek.

Az előadás kezdetén kérdéseket tettek fel a résztvevők, amelyekre az előadónk legjobb tudása szerint válaszolt. Fénymásolt lapokon hasznos kérdéseket kaptunk, amelyek Podaru tanár úr vizsgáin gyakran előfordulnak, típusfeladatoknak számítanak. Fejezetekre bontva beszéltük meg az anyagot, külön hangsúlyt fektetve a nehézkes, többértelmű részletekre. Olyan problémákat vizsgáltunk, meg amik a többség véleménye szerint nem voltak érthetőek, de az előadás végére sikerült megoldást találni rajuk. A kurzuson és a szemináriumokon elhangzott véleményeket több megvilágításból veséztük ki. Esettanulmányokat oldottunk meg, amelyeknek igen fontos szerep jut a vizsga struktúrájában is majd. Pontosítottuk a szakszavak jelentését, kihangsúlyozva a terminológia fontosságát. Részletes magyar nyelvű leírást kaptunk az eddig csak románul hallott elméletről.

Az előadás kellőképpen operatív és folyamatos volt, gyors replikákkal, egymás kiegészítésével és kijavításával. Igazi jól felépített kollektív erőfeszítés eredményeként elvégzett jó munka volt.

Az önképzőkör bő két és fél órát tartott, elérve fő célját. A jelenlévők számára egy remek alapot adott a vizsgára való felkészüléshez. Másfajta rálátást kaptunk a tananyagra, felfedezve annak rejtelmeit. Sokak számára talán most elősször vált érthetővé a közigazgatási jogra jellemző gondolkodási mechanizmus és sajátos jogi logika. Előadónőnk kitűnően, dicséretesen helyt állt a számára igen nehéz vizsga körülmények ellenére, remek, minőségi oktató munkát végzett; ez mindenképpen külön említést érdemel.

A következő önképzőkörre jövő héten kerül majd sor, május 10.-én, kedden, 19:00 órától Polgár jog általános bevezető részből a saját magam szervezésében és előadásában. Remélem, még többen jönnek majd el és hasonlóan jó eredményekkel tudjuk majd lebonyolítani.

Szendrei Tamás

Spanyol órák

A spanyol órákra hetente, kedden este 6 órától kerül sor.  Az órán részt vesznek: Daróczi Arabella, Hegyi Noémi, Imre Ágota, Imrea Beáta, Szenkovits Ágnes Enikő, Székely Tünde és Veibel Lehel Lőrincz.  A képzés októberben kezdő szinten indult, a félév folyamán elsajátított ismeretek után elmondhatjuk, hogy most már haladó szinten folyik. Minden diáknak sikerült felzárkóznia és sikeresen letenni a félév végén tartott írásbeli vizsgát.

A tanárnő, Visky Anna, az órákat az alapvető szókincs megtanításával kezdte, majd az egyszerű nyelvtani szabályokat sajátítottuk el.  A szókincsünk bővítése abból állt, hogy megtanultuk a számokat, a hét napjait, az évszakokat és hónapok megnevezését, a családot és az egyszerűbb párbeszédhez szükséges alapvető szavakat. A nyelvtani szabályokat az igékkel kezdtük, majd a névelők és a névmásokkal folytattuk. E közben folyamatosan spanyol szövegeket fordítottunk és házi feladat formájában mi is írtunk hasonlókat.

Az órák mindig jó hangulatban telnek, a tanulás mellett zenével és a spanyol kultúra érdekességeivel dobjuk fel a hangulatot.

Imre Ágota

Német óra a szakkoli keretein belül

Ami még 2010 nyarán még javaslat volt, az októberre valósággá vált Ábrahám Krisztina szakkollégista jóvoltából. Októbertől a szakkollégium házának előadótermét szerda esténként vidám kis társaság népesítette be, mégpedig német tanulás céljából. Kedves tanárnőnk Daróczi Boglárka segített minket ebben a folyamatban, érdekessé téve a vele töltött egy és fél órát. Activity-től, kultúrmaratonig, minden féle módszerrel igyekezett minket hozzásegíteni ennek a gyönyörű nyelvnek az elsajátításához. Természetesen a második félévben is folytatódott, hasonló lelkesedéssel.

Dombi Tünde