Szeniorok

„Ha két szenior összefut Kolozsváron, Bukarestben, Budapesten, Brüsszelben vagy éppen New Yorkban, mindig tudni fogják, hogy egy valami összeköti őket: a Mikó Imre Szakkollégium.

Ki a szenior? Az a volt szakkolis, aki elvégezte a szakkollégium három évét, és általában az egyetemet is. Szenior minden volt szakkolis, függetlenül attól, hogy mennyire szoros, vagy kevésbé szoros kapcsolatot tart fent a szakkollégiummal később.” (Czika Tihamér, a VMT első elnöke)

Amikor valaki túl van egyetemi ballagásán is, fellélegez, hogy többé már nem kell végigülnie a ceremoniális intervallumot, míg a nevét szólítják. A szakkolis ballagás azonban más. Innen ugyanis az ember nem elballag, hanem mondhatni átballag egy új és mégis ismert közösségbe: a Volt Mikósok Társaságába.

A VMT 2006. december 17-én alakult, akkor még Szenior Mikósok Társasága néven. Ezen az emlékezetes napon tartották az első szenior mikósok találkozóját, Kolozsváron, a Toldi vendéglőben. Gyakorlatban már 2006 májusában beindult a szervezkedés, amikor elindították a társaság levelezőlistáját és elkezdték összeírni a végzettek adatbázisát. Ez a két kulcsfontosságú dolog azért szükséges, mert e levelezőlista tartja össze a közösséget, valamint az állandóan frissített adatbázison keresztül kapnak információt a jelenlegi szakkolisok, hogy melyik szenior éppen hol van, mi a foglalkozása, miben tud segíteni, hogyan érhető el. A VMT úgy is felfogható, mint egy tanácsadói testület, aki ugyanakkor igyekszik hasznosítható kapcsolatokat kiépíteni a szakkollégium számára a szakmai- illetve az anyagi fennmaradás érdekében.

A VMT minden év decemberében találkozik a Volt Mikósok Találkozóján, ahol a volt és jelenlegi szakkollégisták egyesítik a múltat és a jelent, és megpróbálják építeni a jövőt…
…és mindannyian tudják, mielőtt megszólalnának: IGEN, EZ A SZAKKOLI!