19

Sep

2013

Van, ahol a Big Brother valóság

 

A Mikó Imre Szakkollégium által szervezett, What are you laughing at? elnevezésű nemzetközi képzésen egyebek is kiderültek. A diszkrimináció témájában szervezett egyhetes program a hétvégén zárult Nagyenyeden.

 

A Portugália, Málta, Törökország, Bulgária, Magyarország és Románia képviseletében megjelent résztvevők Kiss Endre és Grüman Róbert vezetése alatt végigjárták a hátrányos megkülönböztetés kialakulásának útját, kezdve a kulturális identitás és diverzitás meghatározásával, és folytatva a sztereotípiák és előítéletek kialakulásával. Végül a résztvevők rövidfilmeket készítettek, melyekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a médiát az antidiszkrimináció pártjára is lehet állítani.

 

SAMSUNG CSC

 

A tréning egyik feladataként a fiatalok rövid jelenetet kellett készítsenek, a saját országukra jellemző konfliktust bemutatva. Egy szélsőséges román-magyar viszonyt bemutató buszos jelenetet követő törökországi kurdok szereplése után mindenki tudta: a mi helyzetünk még mesebelinek mondható az övékhez képest. Az anyanyelv tiltott úgy az utcán, mint az oktatási intézményekben. Mindent tudnak rólad: a Nagy Testvér-szerű megfigyelő rendszer elől nincs menekvés, ráadásul az idegen nyelvű Facebook bejegyzések automatikusan törökre fordítódnak. Ezek után már csak általánosnak tűnt a hajléktalanok, vagy a bevándorlók helyzete más országokban.

 

IMG_6959_mod

 

A huszonegy fiatal egy hetet töltött el Nagyenyeden, tanulva, ismerkedve és szórakozva. A szervezők változatos szabadidős programokat szerveztek az estékre, egy volt közülük a nemzetközi est, melyen minden ország bemutathatta gasztronómiáját, jellegzetes táncait. Ugyanakkor egy délután Kolozsvárra is ellátogattak, nyakukba véve a kincses várost.

 

A hét végére mindenki megértette, hogy a romániai csapat miért beszél magyarul az angol mellett, de talán leginkább a kurd résztvevők. A két színes bőrű portugál srác IMG_6820_modbiztosan mondhatja: átadták történetüket és fehér emberekkel kötöttek barátságot. Miután egyikük sem gondolta volna, hogy az általuk eddig ismert Romániában ilyen jól fogják érezni magukat, távozásukkor tudták: sosem ítélnek többet előre.

 

„Hasznos volt átbeszélni a sztereotípiákat, előítéleteket és magát a diszkriminációt, sokan nem értettük előtte a köztük levő különbséget. Ugyanakkor a jelenetek, amelyeket nemzetenként előadtunk, segítettek megérteni a diszkrimináció különböző formáit, amit mindenki átél a saját országában”.

Német Hunor, Románia

 

A rendezvényt a Fiatalok Lendületben EU-s program keretében az Európai Bizottság támogatja az Oktatási és Szakmai Képzések Közösségi Programjainak Országos Ügynökségén (ANPCDEFP) keresztül.

 
A képzésen készült videók a következő linkeken érhetőek el: 1. videó, 2. videó, 3. videó.