16

Nov

2017

VIII. Válasz Napok Tordatúron

Idén is megrendezésre került a szakkoli, mára már hagyománnyá vált tábora, a Válasz Napok. Idén nyolcadik alkalommal szerveztük meg és több mint 50 fős jelenléttel zajlott le november 3-5.  között, Tordatúron. Szokását megtartva a tábor első számú céljai közé az újonnan felvettek integrálása, illetve a szakmai fejlődés tartoztak.

 DSC_0702

 

Pénteken délután érkeztünk meg a szállásunkra, a tordatúri Katolikus Plébánia Panzióba, ahol a délutánt, illetve estét ismerkedős játékokkal, csapatépítéssel töltöttük. Első este egyetlen előadásra került sor, amin Laszló Zoltán, egykori szakkoli elnök mutatta be szakkoli felépítését és működését. Így láthattak egy belsőbb képet a szakkoliról az újonnan felvettek. A napot pedig egy tisztességes bulival zártuk.

 

Szombat délelőtt négy előadást hallgathattunk meg. Jogi vonalon Lészai Orsolya tartott előadást Békéltetés a nemzeti jogban címmel. Az amúgyis érdekes témát mindenki számára érthetővé tette előadásmódjával. Interaktív stílusban, hallgatóságát is belevonva beszélt a nemzetközi problémák orvoslásának egyik kézenfekvő megoldásáról: a közvetítésről. Példákkal szemléltette a módszer hatékonyságát is, mesélve esetekről, amikor különböző országok konfliktusait egy harmadik személy, aki magára vállalta a közvetítő szerepét, oldotta meg. Előadása egy alternatív módot ajánlott fel konfliktusok kezelésére, mint magánemberek számára, mint nemzetközi téren, bizonyos előre meghatározott feltételek alapján.

 

Őt követte Szilágyi István, aki kisebbségjogi témában adott elő. Az előadása egy aktuális témát dolgozott fel, főleg a Romániában élő magyarok számára és bár jogi vonalon hangozott el, mégis mindenkihez szólt. Előadása részletesen tárgyalta a két tábor közötti viszonyt, de mindemellett hallgatóságát is bevonva az ellentét gyökerét igyekeztek megtalálni, ami részrehajlásra sarkalja az állami szerveket is. A problémák feltárása után, potenciális megoldások is elhangzottak, azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehetne javítani ezen a viszonyon. Az előadó szívesen válaszolt a hallgatósága minden kérdésére, őszinte, hozzáértő és nyitott válaszokat adva. 

 

_DSC0825

 

Közben közgáz vonalon dr. Săplăcan Zsuzsa beszélt a fogyasztói magatartásról és a “mapping costumer journey”-ről. Ez egy viszonylag új marketing szemlélet, ahol a fogyasztó kiemelt figyelmet kap és a szolgáltatások, illetve termékek elsődleges céljává az válik, hogy minél jobban kielégítse a fogyasztó igényeit. Példákat vizsgálva beszélgettünk a különféle megoldásokról, ötletekről, lehetőségekről. Az előadás nagyon interaktív volt,  számos vélemény és kérdés hangzott el a közönség soraiból.

 

A második előadás címe  a Franchise volt, egy végzett szakkolisunk, Szabó Zsolt előadásában.  A Salad Box  vállalat példáján keresztül mutatta be a franchise rendszert, azt, hogy miként működik, melyek az egyedi jellemzői. Az ötlettől kezdve egészen a megvalósulásig elmesélte, hogy miként zajlik egy ilyen hálozat kialakítása, szervezeti felépítése. Bemutatta, hogy mikre kell figyelni egy szerződéskötés esetén, milyen jogai és kötelezettségei vannak a vállalatnak.

 

Ebéd után dr. Seer Laszló előadását hallgathattuk meg aki a marketing és a mesterséges intelligencia  “házasságról” mesélt, mindkét szakiránynak. Eloszlatta a félelmeinket és előrevetített egy esetleges jövőképet egy automatizált világban. Megdöbbentő tényekkel támasztotta alá, hogy ez a rohamosan fejlődő tudományág máris milyen elképzelhetetlen dolgokat ért el és hogy valójában mennyire jelen van hétköznapjainkban, anélkül, hogy tudatosan észrevennénk. Arra is rávilágított, hogy a mesterséges intelligencia mennyire összefonódik a legtöbb mesterséggel, a marketinget emelve ki közülük. Az előadás végén mindenkinek többnyire új rálátása nyílt a témára, az elhangzott hasznos információk következményeként. A délután hátralévő részét csapatépítéssel, illetve játékokkal töltöttük el. A napot vacsorával és szabad programmal zártuk.

 

_DSC0942

 

Vasárnap délelőtt Kovács Bálint tartott előadást, szintén mindkét szakiránynak. A bemutató során elhangzott elméleti gyorstalpaló jól kiegészült a mindenki számára érdekes és követhető gyakorlati példákkal, különböző döntések és határozatok bemutatásával. A globalizáció hatása elkerülhetetlen tény, amellyel az előadás során többször is szembesültünk. Így nem kerülhetjük el a gazdasági fennmaradás és fejlődés érdekében a nemzetközi kapcsolatok kiépítését. Ezek fenntartásához viszont nélkülözhetetlen a jogi háttér kifinomult megalkotása. Ennek fejlődését is végig kísérhettük miközben mélyebben betekintést nyerhettünk az államok és vállalatok közötti gazdasági együttműködésre.

 

Ennek folytatásaként Német Hunor, végzett szakkolisunk tartott előadást a kriptovalutákról. Egy aránylag új jelenségről beszélt, a digitális fizetőeszközökről. Részletezte ezen fizetőeszközök megalakulását, hogy honnan indultak el, illetve, hogy most hol tartanak. A rendszerük részleteibe is betekintést nyerhettünk, így megértve, hogy miért vásárolnak egyre többen ilyen pénznemet, mint például bitcoint.

Zárásként kiértékelést tartottunk, majd a szakkoli elnöke, Domahidi Dávid tartott egy rövid előadást.

 

Köszönjük szépen minden részvevőnek, hogy jelen volt, illetve az előadóknak, akik színvonalassá tették táborunkat!

 

További képek a Galériában találhatók: VIII. Válasz Napok