27

Apr

2017

X. Szakmai Napok – Business & Law Talks Beszámoló

2017-ben a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium egyik legrangosabb eseménye fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a tízedik születésnapját ünnepelte a rendezvény. A konferenciára Kolozsváron, 2017. április 7-8 között került sor, amely ezúttal arculatában és nevében is megújult. A Business & Law Talks konferencia változatos előadásokban bővelkedett, amelyek egy része jogtudományi témákat boncolgatott, míg a többi előadás a közgazdaságtudományi szakon tanulókat célozta meg.

 

_DSC0685

 

Ez az év nem csak az évforduló miatt volt különleges, hanem a meghívott előadóink miatt is. Idén az előadók körében köszönthettük Tashi Phuntsok urat, a brüsszeli Tibet-iroda és a Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselőjét. Mr. Tashi pénteken angol nyelven tartott előadást a tibeti emberjogi helyzetről. Ezen a napon egy kiállítás-megnyitóra is sor került „A bölcsesség útjai – Nyolcvan év együttérzést ünnepelve” címmel, amely Őszentsége a XIV. Dalai Láma életéről és munkásságáról szól.

 

A két napos konferencia alatt pénteken a szervezők délelőtti programmal várták a résztvevőket, míg szombaton egész napos programot biztosítottak az érdeklődőknek. A változatos magyar és angol nyelvű előadásokat egy állófogadás egészítette ki, majd szombat este az ünnepélyes lezárásra is sor került pezsgő és torta kíséretében, amelyet egy vacsora követett az előadókkal. A továbbiakban egy-egy rövid beszámolót olvashatnak az előadásokról:

 

Tashi Phuntsok: A tibeti emberjogi helyzet

 

_DSC0031

 

Sógor Csaba – Kisebbségvédelem az Európai Unióban

 

_DSC0294

 

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Protection of minorities in the European Union / Kisebbségvédelem az Európai Unióban címmel tartott angol nyelvű előadást a konferencia első napján.

Az előadó arról beszélt, hogy a kisebbségvédelem egy politikailag nagyon érzékeny téma, amiről azonban beszélni kell, hiszen minden hetedik Európában élő személy valamilyen kisebbségi csoport tagja. Az 1201. számú ajánlásban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése azt javasolta, hogy a Miniszterek Bizottsága fogadjon el egy kiegészítő jegyzőkönyvet az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, amely az Egyezmény Ajánlásához csatolt Jegyzőkönyv szövegét alapul véve, azt tovább értelmezné. Ennek értelmében a nemzeti kisebbség meghatározása egy adott államban élő olyan személyekre vonatkozik, akik állampolgárok; tartós kapcsolatban állnak az adott állammal; megkülönböztető etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jegyeket mutatnak; jelenlétük eléggé reprezentatív, bár lélekszámban az állam többi lakosaihoz viszonyítva kisebbségben vannak; belső késztetést éreznek arra, hogy megőrizzék közös identitásukat (hagyományok, vallás, nyelv). A képviselő beszélt a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményről, a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájáról, illetve a Koppenhágai kritériumokról.

Sógor Csaba kihangsúlyozta: nagyon fontos az erdélyi magyar kisebbség számára a tibeti közösséggel való szimpátia, a tibetiek – akikre az egész világ figyel – példaértékűen, békésen, a párbeszéd útján küzdenek az emberi jogokért, kultúrájuk, értékeik megőrzéséért.

„Akkor beszélhet az Európai Unió nemzetközi szinten hitelesen a jogállamiságról, az alapvető emberi jogokról, vagy éppen a kisebbségi jogok védelméről, hogyha ezeket a tagállamai is betartják, ha ő maga példát tud mutatni. Európában is sok még a teendő a népek békés együttéléséért, mi ezekre a hiányosságokra igyekszünk folyamatosan rámutatni és a megoldások fele irányítani az uniós döntéshozatalt” – magyarázta a képviselő.

Tashi Phuntsok és Sógor Csaba megnyitotta a helyszínen a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást is.

 

Nistor András – Gyártóegységek üzleti terve

 

_DSC0421

Nistor András előadását azzal nyitotta, hogy annak ellenére, hogy a fiatal generáció egyik munkahelyről a másikra vándorol, ő maga miért is a Robert Bosch munkatársa oly hosszú ideje. Ezt követően arról beszélt, hogy a jelen gazdasági környezetben egy vállalat úgy maradhat fenn, ha az alkalmazkodási képessége kifejlett. A piac volatilitása végett nem érdemes túlzottan hosszútávra tervezni. Végigjártuk az üzleti terv kialakításának lépéseit, a miből? kinek? miért? kérdésekre kerestük a választ, milyen piacon fejtsünk ki tevékenységet, hol tudunk eladni terméket. A jövőben nem csupán egyszerű termékeket fognak a vállalatok értékesíteni, hanem komplex megoldásokat a fogyasztók számára. A vállalatok körültekintően kell meghatározzák termékportfóliójukat és a termékcsaládokat. A tervezés során az érintett részlegek bevonása létfontosságú, valamint döntő szerepe van az ellenőrzés és a terv követésének egyaránt. Szó esett többek között az ebike-ról, autókba beszerelt dual-view képernyőkről, valamint hogyan hat a globalizáció a nemzetközi beszállítókkal rendelkező vállalatokra és nem utolsó sorban pénzügyi mutatókról.

 

Marius Moldovan – Deloitte, lehetőségek és kihívások világa

 

_DSC0018

 

A szombati előadások sorát Marius Moldovan kezdte meg. Kezdetnek egy általános képet kaptunk az iparágról és a vállalatról, valamint ennek stratégiájáról annak érdekében, hogy megértsük ennek működését. A Deloitte Bukarestben kezdte a romániai jelenlétének építését csupán három alkalmazottal, mely pozícióból immár látványosan kinőtte magát. Stratégiai céljuk első helyezést elérni az audit vállalatok körében. Ezen vállalatok jövedelmének legnagyobb részét továbbá is a könyvvizsgálat teszi ki, viszont a vállalat szolgáltatásainak köre kiterjed akár a jogi tanácsadás, kockázati tanácsadás és az M&A ágazatra is. Az előadó tisztázta, hogy mi a különbség az internal és external audit fogalmak között. Végezetül Marius Moldovan bemutatta saját szemszögéből, hogy milyen előnyei vannak a karrierépítésnek egy nagyvállalaton belül.

 

Farkas Csongor: Multinacionális és nagyvállalatok innovációs menedzsmentje egy tanácsadó szemszögéből

 

_DSC0187

 

Mi is az innováció ebben a nézőpontban? „Minden olyan fejlesztése a vállalatnak, ami kívül áll a tevékenységén” – fogalmazott Farkas Csongor, végzett szakkollégistánk. Nemcsak termékszinten kell innovációra gondolni, hiszen az „túl kis játéktér”. Innovációra van szükség a folyamatok fejlesztésében, valamint az ügyfél igényeinek kielégítésében. Gondolhatunk akár egy új termékre, vagy egy teljesen új iparágba való belépésre. Mindenképp kell foglalkozni vele, sőt innovatívak kell legyenek a vállalat alkalmazottai egyaránt, különben nem véghezvihető a sikeres fejlődés. Csongor azt is elmondta, hogy az innovációra költött összeg nem határozza meg az üzleti sikert, nincs egyértelmű kapcsolat aközött, hogy mennyit költ egy cég innovációra és valójában mennyire  innovatív.

„Kitalálni és megvalósítani egy hatékony innovációs menedzsment-rendszert komoly kihívás.” – zárta előadását.

 

Kovács Barnabás: Globális, lokális-glokális? Hogyan adaptáljunk sikeresen célpiacunkhoz egy nemzetközi anyagot?

 

_DSC0339

 

Buzdner-Lantos Nikoletta: Véleményvezérek és a márka: egy sikeres digitális marketingkampány titka.

 

_DSC0378

 

A X. Szakmai Napok 7. előadásának témája egy multinacionális vállalat 21. századi marketingkihívásai az FMCG szektorban volt. E témában elsőként Kovács Barnabás szólalt fel, aki a Lay’s & Pepsi UEFA kampány 2016-ot mutatta be nekünk és ismertette a kampány célját, eszközeit. Mesélt nekünk arról, hogy kik azok, akiket megcéloz ez a kampány, miért pont a focit választották a kampány tárgyául, valamint hogy hogyan lett Leo Messi a reklámarca a kampánynak. Megtudhattuk az innováció fontosságát egy marketing kampány esetén, valamint, hogy mennyire fontos a csatornák megválasztása az üzenet közvetítése érdekében. Előadását színessé tette a kampány magyarországi reklám filmjeinek bemutatása, mely közelebb hozta hozzánk a már közkedvelt témát.  Aki a témát továbbvitte illetve megismertette velünk a Pepsi Vloggerőpróba 2017 kampányát, az Buzdner-Lantos Nikoletta volt. Megtudhattuk, hogy a 21. században még a legerősebb márkák számára is óriási kihívást jelent a marketingtevékenység lebonyolítása, hiszen rendkívül kiélezett a verseny a piaci szereplők között. A vállalatoknak gondolkodniuk kell olyan csatornák használatában, mint a Youtube és olyan hírnévre tett személyekkel való együttműködést, mint a bloggerek. Az előadásokat fergeteges kérdésáramlat zárta a marketingtevékenységhez fűződően.

 

Bicskei Hedvig: A szabadsághoz és biztonsághoz való jog az Emberi Jogok Európai Egyezményének 5. cikkére vonatkozó rendelkezések fényében

 

_DSC0461

 

Bicskei Hedvig előadását egy látszólag egyszerű kéréssel nyitotta meg, példákat akart hallani emberi jogokra. S bár felsorolásra került pár (élethez-, szabadsághoz-, fizetéshez való jog stb.) azt kellett tapasztalnunk, hogy nem könnyen mondjuk ki azokat. Egy bemutatott videóból kiderült, hogy nem olyan egyértelmű az emberi jogok kérdése, mint amilyennek elsőre tűnhet. Az előadás során olyan fogalmak kerültek megbeszélésre, mint „ésszerű határidő” vagy „alapos gyanú”. Valamint betekintést nyertünk az Emberi Jogok Európai Bíróságának rendszerébe is.

 

Kis Júlia: A szólásszabadság korlátai

 

_DSC0516(1)

 

Kis Júlia ügyvédnő a szólásszabadság korlátairól tartott előadást. Megállapította, hogy ez az alapvető emberi jogunk nem is olyan evidens, s talán azért is kell korlátok közé szorítanunk, hogy meg tudjuk határozni tartalmát. A szólásszabadságot általában egy másik jogunkkal emlegetjük (emberi méltósághoz való jog, jó hírnévhez való jog stb.), mivel gyakori ebben a témában a jogok ütközése. Ilyenkor a bíróság mérlegel, szükségességet és arányosságot, egyedinek számító eseteket vizsgál. Az előadás végén szóba került az immár külön kategóriaként feljegyzett és kevésbe korlátozható szólásszabadság az interneten.

 

Varga-Burkhardt Tünde – Egy perspektíva a BPO iparág jelenéről és jövőjéről

 

_DSC0573

 

Kezdetnek az előadó elmagyarázta valójában mit is takar a kiszervezés (outsourcing) fogalma, valamint a vállalatok általában milyen tevékenységeket bíznak szakosodott vállalatokra. Ezeket a döntéseket vagy költségcsökkentés, vagy hatékonyság növelése érdekében teszik a vállalatok. Romániában az outsourcing ágazat növekedése várható a jövőben, mivel kedvező a gazdasági környezet. Ezt követően bemutatta az outsourcing legnagyobb tevékenységi köreit, melyek között megemlítendő: accounts payable, accounts receivable, general ledger, master data management, procurement. Zárásként három esettanulmányt mutatott be, melyek között szerepelt az elektronikus számlák használata, melyeket automatikusan küld ki a rendszer. A jövőben fontos lesz az alkalmazottak számára a multi-tasking készség elsajátítása.

 

Molnár Zsolt: A kisebbségi jogok perspektívái Romániában

 

_DSC0593

 

Szombaton az utolsó előadás keretén belül Molnár Zsolt beszélt a kisebbségi jogok perspetíváiról Romániában. Az előadás egy történelmi visszatekintővel kezdődött, amely keretében a kommunizmus rendszertelen jogalkalmazásáról vagy a jogalkalmazás hiányáról, a nemzetek különbözőségének elfedését sugalló ideológiáról kaphattak információt a hallgatók. A történelmi szál folytatásaként a rendszerváltás utáni időszakról volt szó, amelytől kezdődően a romániai magyar kisebbséget nemzetbiztonsági tényezőnek tekintették.

A kisebbségi jogi törvénykezés fellendülését az EU-hoz való csatlakozást megelőző tárgyalások jelentették, ami 2004-ig tartott. A 2007-es EU-hoz való csatlakozás nem jelentett nagyobb előrelépést ebben a témában. Annak ellenére, hogy ez a pont volt az, amikor Románia külső nyomásra kellett foglalkozzon a kisebbség jogaival, alkotmányába belefoglalták a hovatartozás különbözőségétől független jogalkalmazást, mindez napjainkban nem tapasztalható. Ennek egyik fő oka az is lehet, hogy nincs konkrét jogi szankció a kisebbségi jogok nem alkalmazására – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

 

Ismételten szeretnénk megköszönni támogatóink és partnereink segítségét, mely lehetőséget nyújtott ezen sikeres konferencia létrejöttére.

 

Támogatók: Autokov, Bibas Group, Brin Caffe, Communitas Alapítvány – RMDSZ, Culina Nostra, Isoplus Románia, PBS, Romespa, Rozoti Spedition, Souper, Wameleon, Wedas, Yardi

 

Partnerek: EPP Group, UBB-FSEGA

 

Médiapartnerek: Paprika rádió, Pénzcsinálók, Perspektíva, Thinkonomy, Transindex, TVR Cluj