24

Mar

2018

XI. Szakmai Napok – Business & Law Talks

 

A Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium szervezésében ez évben is megrendezésre került, március 17.-18. között a XI. Szakmai Napok –  Business & Law Talks, amelynek helyszínét a Babeș- Bolyai Tudományegyetem főépülete biztosította.   

 

blt 2018 (113 of 117)
                           

A konferencia március 17.-én, szombaton, 10 órakor kezdődött a regisztrációval, valamint a fotósarokban az Instagram kerettel készíthettek fényképeket a megérkezettek, majd egy rövid köszöntő beszédet tartottak a Mikó Imre Szakkollégium kijelölt tagjai.                            

 

A megnyitót követően kezdetét vette a konferencia első előadása, Rácz Attila, székelyföldi IT mogul és vállalkozó, Innováció- Validáció címmel tartott előadásában cégük két legújabb, az innováció szellemében kigondolt, még tervezésben lévő applikációjukat mutatta be. A mentimeter.com használatával egy interaktív előadásban részesülhettek a hallgatók, amelyen keresztül kérdésekre kellett válaszokat adniuk. A rengeteg startup finanszírozási ötlet, valamint ötletkibontakoztatási segítség mellett  hangsúlyozta, hogy ne adjuk fel az álmainkat.  

 

blt 2018 (28 of 117)

 

 Második előadónk Sógor Csaba, Európai Parlamenti képviselő, Aktuális viták az Európai Unió jövőjéről tartott előadást. Témája felvezetéséhez pár gondolatot osztott meg velünk arról, milyen jövőkép várja Európát, melyek a megoldandó problémák: klímaváltozás hatásai, ivóvízhiány egyes településeken, műanyagszennyezés óriási mértéke, “foodwaste” mértéke, valamint a háborúk hatásai. Ezt követően az Európai Parlamenten belüli aktuális vitákról hallhattunk, amely elsősorban a 2019-es választásokra összpontosul az európai intézmények szintjén, illetve 2020-tól új költségvetési időszak veszi kezdetét. Azt is elmondta, hogy a Brexit miatt felszabadulnak képviselői helyek, melyekből Románia is részesül egy mandátummal. A Brexit továbbá az EU költségvetését is befolyásolja, mivel ez bevételkiesést fog okozni, így az lesz a vita tárgya, hogy a jelenlegi költségeket csökkentsék, az országok befizetéseit növeljék a hiány pótlására vagy új bevételi források után kutassanak.

 

blt 2018 (82 of 117)

 

Előadása végén előadónk felhívta a résztvevők figyelmét a felelős életvitelre, valamint válaszolt a feltett kérdésekre.                                                                                                                                      

A délelőtt lezajló előadásokat állófogadás követte, amelyet a CulinaNostra étterem biztosított az egyetem épületében, ahol a finom fogások mellett társalgásra, ismerkedésre is lehetősége nyílt a részvevőknek.                                                            

Az állófogadás után egy újabb előadás következett. Tóth Patrik és Battay Máté, a Business&Café blog alapítótagjai egyenesen Budapestről érkeztek hozzánk, hogy színvonalasabbá tegyék konferenciánkat. Előadásuk címe: Bevételszerzés az interneten, amelynek kezdetén beszéltek arról, hogyan alapították meg közös vállalkozásukat, honnan jött az ötlet és mi a titka a sikerüknek. Különböző esettanulmányokat vázoltak fel, amelyek számokban is a szolgáltatásuk hatékonyságát bizonyították. Részletesen bevezettek minket az online kereskedelem rejtelmeibe, úgy vásárlói, mint eladói szemszögből, valamint elmondták azt is, hogy mire van szüksége egy kezdő vállalkozónak, ahhoz, hogy egy vállalatot megfelelően tudjon működtetni. A résztvevők megtudhatták, hogy milyen szakaszokon kell végigmenni ahhoz, hogy egy terméket el tudjunk adni. Az előadáson bemutatottak remekül példázták azt, hogy az üzlet és a barátság is megférhet egymás mellett, ha megvan a kellő bizalom és szakmaiság. Végszóként előadóink arra bíztattak minket, hogy merjünk vállalkozni, teremtsünk értéket és ne féljünk akár már holnap belevágni, hiszen szavaikkal élve a „a legnagyobb fa is mag volt egyszer”.      

 

blt 2018 (84 of 117) 

 A következő előadásunk szintén közgazdaságtan vonalon említhető, ennek ellenére nagyon sok joghallgató figyelmét is felkeltette. Láng Máté jelenleg az angol SmartUp cég kolozsvári tech csapatát vezeti. Magát főként programozónak tartja, azonban a szakmában a többi lényeges feladatba is beletanult, saját bevallása szerint. Előadásában: Oktatás a felhőben- ez már a jövő, arról számolt be, miről is szól a SmartUp, hogyan éli túl egy startup cég az első éveit, illetve elmesélte a nehézségekkel teli utat a cég jelenlegi helyzetéig. A felhő alapú oktatási platform elsősorban vállalatok alkalmazottjainak volt szánva, az eredeti cél a fiatal vállalkozók segítése volt. A cég jelenleg folyamatosan terjeszkedik, a jövőben olyan tervei is vannak, hogy egyetemek ingyenesen férhessenek hozzá ehhez az innovatív oktatási programhoz.            

 

blt 2018 (38 of 117)

                                                                                                                      

A két színvonalas előadást egy hosszabb szünet követte, ahol networking lehetőséggel gazdagodtak a résztvevők.                                                                                                            

A szünet után egy újabb érdekes előadás várta a hallgatóságot, amely a nap utolsó, egyben záró momentuma is volt.  Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet és kollégája dr. Török Tamás előadása a Kisebbségi közösségek és társadalmi együttélése a 21. századi Európában címet viselte. Az előadás biztonságpolitikai, szociálpszichológiai, valamint jogi szempontból is megközelítette ezt a témát. Szó volt többek között a szíriai polgárháborúról, amelynek hatásait napjainkban is érezzük, a Bogardus-skáláról, illetve a sztereotípiák tagadhatatlan hatásairól. Megtudhattuk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a konfliktusokat a társadalmi együttélés során: az ismerethiány, a konformitás, a frusztráció, gyakori érdekütközések. Végül az Európai Tanács szerepéről meséltek az előadók.

 

blt 2018 (48 of 117)

 

A XI. Szakmai Napok Business & Law Talks konferencia második napja március 18.-án vasárnap 11 órakor vette kezdetét. Az első előadás A törvényhozás rögös útjain címet viselte, amelyet Eckstein- Kovács Péter sikeres politikus és jogász mutatott be az érdeklődők számára. Interaktív előadásából alapvető alkotmányjogi ismereteket szerezhettek a résztvevők, a törvényhozásról. Az előadás követhető volt azon  hallgatók számára is, akik nem jártasak a jog világában, viszont a tényálláson kívül rengeteg személyes példa és vélemény tette élvezhetővé és érdekessé az előadást.                                                                                                            

 blt 2018 (109 of 117)

 

A főként jogtudományi előadást egy izgalmas közgazdaságtudományi előadás követett, Tóth Attila a Digitalizáció: Skynet vagy Transcendence című előadásában a mesterséges intelligencia és digitális hálózatok jövőbeli szerepéről beszélt. A kollégáival közösen fejlesztett szoftver (CognitiveCreators) célja a vállalkozások elkezdésének támogatása. Az “Elemezz-célozz-tervezz-vitelezz ki!” modellt a digitalizáció kiegészíti a “Gyűjts be minden adatot” fázissal. Így sokkal egyszerűbbé válik a céges menedzsment és a humánerőforrás beosztása is. Előadása végén a cég éltébe való betekintést ajánlotta fel azoknak, akik nem szokványos csatornán (mint SMS, email) rövid motivációs levelet küldenek neki.

 blt 2018 (99 of 117)

 

Egy rövid szünetet követően, ahol újabb networkingra került sok egy kávé mellett, az esemény utolsó előadására került sor, amelyet a Mikó Imre Szakkollégium szenior tagja, Székely János, jogász, ,,A jövő (magán) joga” címmel tartott. Előadásakeretén belül próbálta rendszerezni fejünkben felhalmozódott új és érdekes információk sokaságát. Beszédében továbbá megemlítésre került a közösségi gazdaság, avagy ,,sharingeconomy”, amely innovatív módszerként szolgál az árukhoz, szolgáltatásokhoz, adatokhoz és a tudáshoz való közösségi hozzáférés tekintetében. Lehetővé teszi, hogy a felhasználói akkor juthassanak hozzá az erőforrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, azok megvásárlása nélkül. Tudásunkat gyarapíthattuk online térben elterjedt szolgáltatásokat illetően is. Ezen szolgáltatások közül az Airbnb, az Uber és az eBay lettek kiemelve. Előadónk nagy hangsúlyt fektetett a Big data komplex technológiai környezetére. Megtudhattuk azt is, hogy a 2020-as évek végére minden emberi lény teljes genetikai szekventálása elérhetővé és megfizethetővé válhat. A kutatók fő célja: egy géntérkép elkészítése. Ezt olyan módon érik el, hogy az együtt öröklődő tulajdonságok gyakoriságát figyelik és ebből következtetnek a megfelelő gének egymástól való távolságára a kromoszómán. Továbbá felmerült a halandóság kérdése, mint genetikai vonás. Az előadás hátralévő részében röviden bemutatásra került a robotika és a mesterséges intelligencia, valamint a gazdasági – és politikai instabilitás kérdése is. Végül analízis alá vetődött a jog definíciója.  

 

blt 2018 (101 of 117)                                                                                                                   

 

Az előadás végezetével a Mikó Imre Szakkollégium elnöke, Domahidi Dávid köszönő és egyben búcsú beszédet mondott, amit a főszervezők ajándékozása követett egy-egy virágcsokorral. Ezt követően a szervező csapat meghívott minden kedves résztvevőt illetve előadót egy ünnepi állófogadásra, amelyet pezsgő illetve torta koronázott.                                 

Az esemény célja hogy egyre több személyhez eljusson többnyire a pályakezdő fiatalokhoz, egyetemistákhoz, hiszen számukra nagyon fontos hogy megtalálják jövőbeli foglalkozásukat. Ezek az előadások, mind perspektívákkal, de akár ötletekkel is gazdagíthatták a nézőket, illetve arra bíztatták, hogy ne adják fel terveiket, álmaikat, hiszen a kemény munka mindig kifizetődik. Ezen kívül belátást nyerhettek a szakmák nehézségeibe, szépségeibe, lehetőségek sokaságába, illetve hallhattak, olyan dolgokról, amelyekkel nem találkozhatnak a mindennapokban.
                                                                                                                                 

blt 2018 (78 of 117)

 

A konferencia résztvevőinek száma 169 személyt ért el, valamint a minőségi előadásoknak és a hangulatos légkörnek köszönhetően elérte a Szakkollégium által legsikeresebben megszervezett esemény nevét is. Annak érdekében hogy egy ilyen nagyszabású és sikeres eseményt létrehozhassunk  gondos reklámtevékenységre volt szűkség. Ezért a konferenciát megelőző időszakban folyamatos információmegosztás történt több online felületen, a témákról és az előadókról. E mellett megjelent egy újságcikk a transidex.ro oldalon, és Juhász Zitának, Szakkollégiumunk tagjának köszönhetően egy-egy interjú a Kolozsvári Rádióban és az Erdélyi Figyelőben. A grafika és arculattervezés a Wameleon Designnak köszönhető, a rendezvényen készült képek pedig Szitai Eszternek, Máté Anitának és Jánosi Eszternek.     

Támogatóink: Auto Check Center, FestivApp, Wameleon Design, Bendkopp, Amera Grup, Rozoti, Aromé, Daisler, Yardi, Captain Bean, Demmers Teahouse, Adrenalin Park, Interio, Brin caffé, Codespring, Wedas, Culina Nostra.

Médiapartnerek: Erdélyi Figyelő, Kolozsvári Rádió, Transindex, Pénzcsinálók.

Kiemelkedő partnerek: Sógor Csaba EPP képviselő, Babes-Bólyai Tudományegyetem, Communitas Alapítvány                                                                                                                               

Ez úton szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a neves és színvonalas esemény.

 

További képek megtalálhatók a Facebook-on és a galériában.