Kollégistáink a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Jogtudományi,
valamint Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar aktív jogviszonnyal
rendelkező magyar jog- és közgazdász hallgatói.

A szakmaiság a Szakkollégium egyik szervezeti és működési alapelve, mindemellett egyik alappillére is. 

A Szakkollégium célja, hogy az egyetemi oktatás mellett tagjai szakmai felkészülését elősegítse minden számára rendelkezésre álló eszközzel, így létrehozva egy olyan értelmiségi réteget, amely visszajár a közösségbe

Ennek felelőse a Szakmai Tanács, amely egy 7 tagból és egy elnökből álló testület. Feladatai közé tartozik a szakmai programok szakmai tartalmának biztosítása, a tanterv összeállítása, a szakmai pontrendszer fenntartása és az előadókkal való kommunikáció.

Szakmai programok

Előadások, képzések

Heti rendszerességgel a kollégisták érdeklődésének és igényének megfelelően a Szakmai Tanács szervezi. Az egy vagy akár kétórás előadásokon olyan témákat tárgyalunk, amelyek aktuálisak, érdekfeszítőek és minél több kollégista figyelmét felkeltik. A huzamosabb ideig eltartó képzések sokkal interaktívabbak és praktikusabbak, ahol a kollégisták maguk végzik a feladatokat.

Szakdolgozatok

A kollégisták egyénileg kutatómunkát végeznek, amely eredménye egy szakdolgozat. Ezek szakmai tartalmát a Szakmai Tanács felügyeli.

ETDK

Az Erdély Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) biztosítja a reál- és humántudományok különböző területein romániai és külföldi felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy összemérjék saját kutatási eredményeiket, szakmai tudásukat.

A XXII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián tagjaink remekül szerepeltek a megmérettetésben:

Menedzsment szekcióban:

Csíki Ottó 1. Hely ( A környezeti és társadalmi fenntarthatóság megvalósításának és eredményességének vizsgálata a globális autóiparban)

Pénzügy szekcióban:

Vojkuj Csongor 3. Hely (Monte-Carlo szimuláció optimalizálása és alkalmazása tőzsdei előrejelzések esetén)
Egyéb:
esetmegoldó körök,
önképzők, szemináriumok,
vitakörök, tanulmányút

A nagyobb szakmai programok mellett a szűkebb körben megtartott esetmegoldó körök, önképzők, szemináriumok és vitakörök is fontos szerepet töltenek be a kollégisták fejlődésében.

Az esetmegoldó körök keretén belül egy egyetemi tanár segít nekünk minél jobban megérteni és elsajátítani a szakma legjavát.

Az önképzők alatt egymásnak segítünk, egymást tanítjuk és képezzük, hiszen mindig van egy olyan személy, aki jobban kiemelkedik egy adott tantárgy tudásában és segíteni tudja a többieket.

A szemináriumok alkalmával egy kollégista bemutatja a saját szakdolgozata megírásának folyamatát és magát a kész szakdolgozatot, amelyből a többiek tanulni tudnak és így számukra sem lesz olyan feltérképezetlen ez a terület.

A vitakörök során egy minél aktuálisabb témát vitatunk, ahol két csapat, egy pro és egy kontra, próbálja meggyőzni a másikat arról, hogy miért jó vagy épp miért rossz az a dolog, ami az adott témát képezi.

Minden évben a szakmaiságot és a közösséget összekötő tanulmányútra indulunk, ahol intézményeket látogatunk, szakmai előadásokon veszünk részt, kapcsolatokat építünk ki más szakkollégiumokkal és a kollégistákat is jobban összehozzuk.

Versenyek

A kollégisták felkészítése és fejlődése érdekében belső esetversenyek kerülnek megrendezésre, amelyet egy meghívott zsűri bírál el. Emellett nemzetközi versenyeken is megmutatják tehetségüket és elkötelezettségüket a választott szakirány mellett. A kollégisták körében egyénileg és szervezetileg/közösségileg is számos büszkeséget mutathatunk fel.

JEV:

A verseny az egyetemen megszerzett tudást konvertálja gyakorlattá. Lehetőséget biztosít arra, hogy a megmérettetéstől nem félő alapképzéses joghallgatók kipróbálhassák magukat az ügyvédi/bírói szerepben. A legjobban szereplő hallgatók értékes nyereményekben részesülhetnek, amelyek a következők: szakmai gyakorlat, ösztöndíj és általuk választott könyvek.

További információk: Rendezvények oldal

Tankó Ervin és Vojkuj Csongor: Országos Pénzügyi Esettanulmány Verseny (Győr, 2020) – II. hely

2020. február 7-9 között került megrendezésre a XVIII. Országos Pénzügyi Esettanulmány Verseny (OPEV) a győri Széchenyi István Egyetemen a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium szervezésében. A versenyen résztvevő csapatoknak Győr egyik nagy múltú gépjárműkereskedés, a Carnet Riegler Kft. kérdéseire kellett választ adniuk. A konkrét feladat egy pénzügyi értékelési modell felépítése és egy teljes pénzügyi stratégia kidolgozása volt, figyelembe véve a mobilitás területén várható piaci trendek alakulását. Végül egy érzékenységvizsgálaton keresztül kellett bemutatni a beruházásra valamint a pénzügyi stratégiai tervre szignifikánsan ható paraméterek befolyásoló hatását. A versenyen második helyezést ért el a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, melynek csapatát két tagunk is erősítette Tankó Ervin és Vojkuj Csongor személyében.

Szász Zalán és Vojkuj Csongor: WizzYouthChallenge (Budapest, 2019) - középdöntő

2019. október 14-15. közt került megrendezésre Budapesten a WizzYouthChallenge 2019 nemzetközi esettanulmányoldó verseny középdöntője. A középdöntőben a zsűri által kiválasztott 1214 csapatból 24 vehetett részt. A verseny témája egy olyan stratégia kidolgozása volt, mely hosszú távon képes fenntarthatóvá tenni a vállalat üzleti tevékenységét, mindezt a lehető legkörnyezetbarátabb módon. A négy tagból álló csapatok között két kollégistánk is, Szász Zalán és Vojkuj Csongor szintén kiváló teljesítményt nyújtott a középdöntőben.

Antonya Bence: European Centre for Space Law - Young Lawyers' Symposium (Hollandia, 2019) - I. hely

Az Európai Űrügynökség által szervezett tudományos versenyen Antonya Bence tagunk is részt vett. A verseny három űrjoggal kapcsolatos témát járt körbe, Bence a holdon lévő kulturális örökség védelméről írt dolgozatot ( „The protection of cultural heritage sites on the Moon”). A „Mit látogathat meg egy űrturista?” ( „What can one visit as a space tourist?”) című munkája első helyezés ért el.

Konferenciák

Évről-évre saját konferenciát mondhatunk magunkénak, melyet közösen szervezünk meg. Mindamellett, hogy a tagjaink fejlődését és képzését biztosítjuk az egyetem oktatás mellett gondolunk azokra is, akik nem kollégisták. Számukra is nyitottak ezek a konferenciák, ahol mindig sokszínű és változó témában számos neves előadótól tanulhatnak újabbnál újabb dolgokat. Várunk téged is, ne hagyd ki!

BLT :

A Business & Law Talks a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium tagjai által szervezett szakmai konferencia, ahol a hallgatók érdekes előadások által pillanthatnak bele a közgazdaságtan és a jogtudomány világába. Célja az egyetemisták és fiatal pályakezdők látókörének fejlesztése és kiterjesztése jogi és közgazdasági szférában felmerülő témák körbejárásával.

További információ: Rendezvények oldal/ BLT oldal

KnowHow:

A közgazdaságtan és jog hallgatók számára szervezett konferencia célja,hogy segítséget nyújtson abban, hogy a kezdő, de céltudatos hallgatók sikeresen építsék karrierjüket és minél jobban el tudjanak igazodni az egyetem utáni szakmai életben. A résztvevők feltehetik kérdéseiket meghívott előadóinknak, legyen az ügyvéd, ügyész vagy akár a gazdasági szférában dolgozó sikeres szakember vagy pályakezdő.

EUCA

A European University College Association (EucA) egy olyan nemzetközi hálózat, amelynek alapvető célja az európai szakkollégiumok és egyetemi szervezetek közötti kapcsolat létrehozása. Első sorban a kulturális cserekapcsolatok megteremtésén és az európai identitás erősítésén dolgoznak. Néhány év óta hivatalosan is az EucA tagjai vagyunk, mint első romániai kollégium.

Az EUCA egyik projektjében is kivettük részünket, amely jó néhány szakkollégiumot megmozgatott világszerte. A  “Message to Europeans” a II. világháború alatt kibontakozó mozgalom volt, amikor a világ minden részén élő értelmiségi réteg képviselői közösen megvitatták az Európai Unió előnyeit, hátrányait. A “Message to Europeans 3.0” keretén belül 450 fiatal diák vitatott az EU-val kapcsolatos témákat, mint például, hogy mivel is kell szembenéznie Európának a közeljövőben:  a populizmus, a vagyoni egyenlőtlenség emelkedése, a választók elvonulása, valamint a migrációs válság. A projekt alatt egy végleges nyilatkozat is készült, amely bemutatja az érintett polgárok véleményét és ajánlásait az európai integráció újbóli elbeszélés útján történő újraindításához.

Támogatta: Tech Service

Támogatás: RO49OTPV200000613386RO01